Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Nagy Testvér átveszi az irányítást a hűtőnk felett?
2013.05.23. 09:57

big-brother-1984-smart-grid-photo-01.jpgA jövőben akár háztartások millióiban kacsolhatja le a „Nagy Testvér” (pontosabban a brit villamosenergia-rendszerirányító) – figyelmeztetés nélkül − a hűtőket vagy más háztartási gépeket, hogy szükség esetén kiegyenlítse a villamosenergia-hálózat terhelését – riogatja olvasóit egy brit bulvárlap. Például ilyen csúcsidőszaknak számíthatott volna Kate Middleton és Vilmos herceg 2011-es esküvője, amely alatt a britek a televízióra tapadtak, és ezzel annyi energiát fogyasztottak, mint ha egyidőben a szokásos fogyasztáson felül még egymillió teáskannában forraltak volna vizet.

A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

22 komment



Címkék: smart metering okos mérés Mavir okos mérő smart meter ENTSO-E


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr305312532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubu1 2013.05.23. 18:19:05

Egyszerűbb kivitelben ugyan, de ez már évtizedek óta működik. Vezérelt fogyasztásnak hívják. Ilyen közismert dolog az éjszakai áramról működő villanybojler. Csakhogy annak kapcsolgatása nem annyira ad-hoc, bizonyos minőségi paraméterek elő vannak írva. És még így is, a fogyasztó olcsóbban kapja az áramot.
Ha így tálalnák, lehet, hogy kedvezőbb fogadtatása lenne az ötletnek.
A "visszafelé működéssel" kapcsolatban viszont további fenntartásaim vannak. Nem olyan egyszerű dolog az, hogy egy fogyasztó magasabb fokozatba kapcsol a névlegesnél, arra külön tervezni kell.
Az ingadozó frekvencia, amivel játszani akarnak, meg további kérdéseket vet fel sajnos.

gombosg 2013.05.23. 19:13:32

Hát, ennél jobban is tálalhatták volna, mert tényleg ez a jövő. De nem lenyomni kell a lakosság torkán, hanem meggyőzni őket.
Okos mérőt kell fölszerelni, ötperces/órás árazással, és akkor a fogyasztó talán nyer is valamit a helyzeten, mert beprogramozhatja a hűtőjét/légkondiját, hogy áramár-csúcsidőben spóroljon neki mondjuk 20%-ot.

Netuddki. 2013.05.23. 19:20:34

Baromság. Pont a hűtő az ami szakaszos üzemben működik. Ha megy a kompresszora akkor fogyaszt, ha nem megy akkor meg semmit nem fogyaszt. Ha meg jó a hőszigetelése akkor ritkán kapcsol be.

"Ha a frekvencia például 52 Hz-re emelkedne, akkor a szenzorok átmenetileg magasabb fokozatra kapcsolnák például a hűtőket"

Oszt ezt hogyan valósítanák meg? Gyorsabban tekeri a kompresszort? Brit tudósok, mi?
Mellesleg ha kívülről akkor kapcsolnák be amikor az automatikája szerint nem kéne akkor ott is elfagyna benne minden ahol amúgy nem kéne. Gondolkodni senki nem szokott mielőtt ilyen hoaxokat tényként tálal?

teddybear01 2013.05.23. 20:22:01

Ha ilyen hűtőt lehetne csak venni, akkor első dolgom lenne a vezérlést kihelyettesíteni egy régimódi termosztáttal. Azt nem lehet a távolból utasítgatni, legfeljebb úgy, ha az egész háztömböt lekapcsolják.

Rengeteg esze van annak, aki kitalálta ezt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.23. 20:55:29

Negyven font egy olyan szerkezetért, ami lesi a frekvenciát, és kikapcsolja a cuccot, ha az lecsökken? :o :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.23. 21:06:23

Amúgy ez az ötlet nem hülyeség, meglehetősen növelné az energiafelhasználás hatékonyságát, miközben a felhasználónak semmi hátránya nem lenne, hiszen az tökmindegy, ha egy hűtő, bojler, elektromos sütő, vagy klíma nem megy egy-két percig.

A kibaszás az lenne, ha a kapcsolóüzemű tápokat (amik mellesleg a probléma legjavát okozzák) állítanák le.

kanálwarrior 2013.05.23. 21:11:26

"építsenek be olyan szenzorokat, amelyek képesek automatikusan érzékelni az esetleges áramszünettel fenyegető fogyasztási csúcsokat, és kikapcsolni a berendezéseket. Ez végső soron azt jelentené, hogy a kapcsolók aktiválásával a rendszerirányító képes lenne kikapcsolni a háztartási gépeket, a nélkül, hogy figyelmeztetné a fogyasztókat, vagy egyáltalán a beleegyezésüket kérné."

Ez ellentmondás. Most vagy automatikus, vagy központilag vezérelhető. És az azért nagyon nem mindegy, mert az egyik jó ötlet, a másik baomság.

É2I 2013.05.23. 21:19:14

Ekkora baromságot ne szopjatok már be.
Ha nem a mavir korrigálná a frekvenciát pillanatok alatt összeomlana a rendszerirányítás. Pillanatok alatt leülne az egész áram ellátás, akár hetekig kiütve azt.
Az okos mérőt meg feldughatjátok. A fogyasztóknak kell okosnak lenni, nem a mérőnek. De most ez a hájp, sok hülye meg azt hiszi; egy mérő majd megoldja az energia fogyasztási gondját.
Elárulom: amíg pazarolsz lehet neked bármilyen okos mérőd, nem fog kihúzni az áramszámszámla fizetése alól.
Ez csak egy újabb etetés, amit fel kell szívnia a jónépnek, de semmilyen gondot meg nem old. Ha csak nem az okos mérő gyártók munkával való ellátásának gondját nem.

Egyébként meg az van, hogy ötletelnek, mert most az a divat, hogy mindenki az atom energia ellen van, de valódi alternatíva nincs. És egyik faszságot a másik után találják ki, hogy mi lehetne a megoldás, hogy ne boruljon össze a rendszer.
Egy dolog kellene: odaengedni azokat, akik értenek hozzá... és nem a politikus - semmihez sem értő faszok mondanák meg meg: hogy működik a világ :S

É2I 2013.05.23. 21:22:29

@kolbászoszsömle: Már lassan egy vasalóban is az van... Akkor?

É2I 2013.05.23. 21:30:28

Arról nem beszélve, hogy hogyan vezérelnék. A mai eszközök időszakos vezérlését un, HKV-val teszik. Azaz minden háztartásba lehetne ilyet felszerelni vagy gsm modult, vagy wifi eszközt. Ez megint csak költség csökkentő tényező lenne ugyebár.
Agymenés.
De a rezsicsökkentés mind e mellé kell.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.23. 21:41:23

@É2I: Majd töltögeti a kondit és eszi a szinuszgörbe csúcsát, a váltóáram a konnektorból oszcilloszkópon meg úgy néz ki, mint öregapám keretes fűrészének az éle, miután téglát vágtam vele. :D

De nem baj! Majd építünk még egy-két nemtudommit, hogy kibírja a rendszer, meg hogy menjen a lift, meg csökkentjük hozzá a rezsit.

bit_vector 2013.05.23. 22:28:08

Az egész egy marhaság. Ha igaz is, legfeljebb megjelennek azok a kis mutyik, ahol az ilyen készülékeket ellenállóvá teszik.

Amúgy pedig azért sem teljesen értem a javaslatot, mert az energia hálózat fenntartó értelemszerűen nem spórol, a költségeit a vevőivel fizetteti ki.

Még egy dolog: A hűtő, tv. rossz példa, mert a tévhitekkel ellentétben az elektromos energiából nyáron fogy több: a téli fűtés jóval kevesebb terhelést okoz, mint a nyári napokon bekapcsolt klíma és léghűtő berendezés. Sajnos a városi ember elkényelmesedett, és már sír, hogy 28 fok micsoda meleg, 14 fok micsoda hideg. Pedig a mérsékelt égövben mi ehhez szoktunk by default.

A fejekben kellene rend, nem a fogyasztás korlátozásában....

Silcon 2013.05.23. 22:55:48

A magyar hálózaton van már néhány tízezer ilyen eszköz, csak nincs aktiválva bennük ez a funkció. A bojler és a hőtárolós kályha vezérlését végzik. A fejlesztő és a gyártó magyar cég.

gombosg 2013.05.24. 00:34:54

@É2I: Hú, de megmondtad.

Rezsicsökkentés helyett kötelezhették volna a szolgáltatókat, hogy hozzanak létre egy hálózatfejlesztési alapot. Okos méréssel és változó árazással a fogyasztókat spórolásra sarkallják.

[Ha már a gáztározó-vásárlással nekifeküdtek a gázáringadozások kisimításának!]

De a rezsicsökkentéssel a politikusok jobban járnak (jól kommunikálható), fogyasztók spórolása meg vélhetően minden jól szituált áramkereskedő ("szolgáltató") rémálma.

[A hálózatüzemeltetőnek nyilván kevésbé, mert a vezérelt fogyasztásnak köszönhetően csökkenne az izzadtságszag a MAVIR-ban, illetve a csökkenő fogyasztás a karbantartás, fejlesztés költségeit is csökkenti.]

É2I 2013.05.24. 08:52:59

@gombosg: Nálunk már három ezer okos mérő van beépítve, de kérdés, hogy mi is a haszna. Ugyanis eddig semmi. Nincs vele spórolás.
Van ellenben egy újabb osztály ami elemezgeti a bejövő adatokat, de ebben ki is merül.

De akkor már elárulom, hogy miért szajkózzák az okos mérést:

Az adatokat egy állami központi rendszerben szeretnék gyűjteni, onnan a szolgáltatók megvásárolhatnák ezeket a számlázásukhoz. Érted? Azt az adatot, amit a saját rendszerük gyűjt.

A hálózatfejlesztési alapot meg bőven befizetik: Robin Hood adó, utólagos vezetékjogoztatási költségek, vezeték adó, rezsi csökkentés. Tudod mennyi ez? Hova megy ez a pénz?

A legkisebb költség elvét felrúgva belterületen már csak földkábeles hálózat építésére ad ki a vezetékjogot a mérésügyi hivatal. Egy földkábel létesítés többszörös költségű, mint a szabadvezetéké.

A változó árazásra meg annyit, hogy hatósági áras a lakossági ár. (Amit ugye most csökkentett a kurmány 10%-al) Tehát az államnál keresd a megoldást, ne a szolgáltatóknál. Ugyanakkor bárkinek ki lehet menni a szabadpiacra, nem akadályozza semmi, olyan árat alkudhat ki, amilyet csak akar.

És ne hidd, hogy a spórolástól irtóznak a szolgáltatók, de annál jobban szeretik az úgynevezett zsinór fogyasztást, ami annyit jelent, hogy folyamatosan 7/24 fogyaszt közel ugyanannyit adott fogyasztó. (Ilyen alig van az ipar és a mezőgazdaság teljes lerombolása után.)
A modern eszközökkel elérhető spórolás a szolgáltatónak is jó, mert nem csinál hajmeresztő görbéket.

Más kérdés, hogy a csak kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedőnek a minél nagyobb ár, minél nagyobb fogyasztás a jó. De ilyen kereskedő te is lehetsz, ha kiváltod az engedélyt. Gondolom ebben az esetben te is maximálnád a profitot.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2013.05.24. 09:46:20

elnagyolt, bulvárszínvonalú cikk (nyilván az átvett eredeti nyomán...)

mindenütt a világon arra keresik a megoldást az energiairányításban, hogy hogyan csökkentsék a csúcshatást, mert ha vannak - akár rövid - olyan időszakok, amikor a normálisnál sokkal nagyobbra emelkedik a fogyasztás (pl. nyáron délután háromkor, amikor az összes klíma majd' megszakad...) akkor arra kell méretezni az egész rendszert, ami persze marha drága, és igen, azt végső soron a fogyasztónak kell fizetni, aki ezt kurvára nem akarja, meg persze a szolgáltatónak kell hatalmas beruházásokat tenni, hogy a magas igényre is tudjon szolgáltatni, amik csak lassan és bizonytalanul térülnek meg...

az energiairányításban az ún. smart-grid rendszerekről álmodoznak, amik intelligensen tudják kezelni az időszakosan dinamikusan változó fogyasztást (és termelést, a korszerű fogyasztók nemcsak fogyasztani tudnak, hanem termelni is a többletük visszatáplálásával - pl. egy passzívház az épp meglévő energia-többletével), ami azért is fontos, mert a nagy erőművek miatt a rendszer sérülékenysége hatalmas, a decentralizációban látják a megoldást, sok kisebb, helyi (onsite) és közeli (nearby) energiaforrás bevonásával

az egész (elméletben már jól kitalált)rendszer gyönge pontjai egyelőre a drágasága, és az elektromos energia tárolási technológiáinak a jelenlegi korlátai (az elmélet feltételezi, hogy ideiglenesen el lehet tárolni a megtermelt fölösleges energiát, amikor nincs nagy fogyasztás - offpeak időszakban - és vissza lehet táplálni, amikor a legnagyobb a fogyasztás, csökkentve a csúcshatást)

ennek a bonyolult, és leginkább még csak elméletben meg kis kisérleti modellekben létező rendszernek lehet egy - elég sokadik - eszköze, hogy legvégső esetben ideiglenesen korlátozza a fogyasztást, bár nem hinném, hogy azt pont a hűtőkkel kezdené, ahogy azt a primitív bulvár-újságírók egy kis klikkelésért behazudják...

szerintem, ha nem akarod a blogodat a hírhedt angol bulvárlapok szintjére tornázni, érdemes előbb egy kicsit utánairodalmazni a smart-grid rendszereknek, elég nagy nemzeközi irodalmuk van a neten...

room_101 2013.05.24. 10:17:56

Ez a rezsicsökkentés után úgy lesz, hogy sokminden le lesz váratlan időpontokban kapcsolva, de vehetsz olyan - természetesen drágább - tarifacsomagot, amit nem kapcsolnak le.
Így lehet ez is státusszimbólum, amikor az egész környék sötétbe borul, de nálad hivalkodó világosság tündököl.

David Bowman 2013.05.24. 12:14:02

@kovi1970: Nem a kompresszort buzerálnák, hanem a hőkapcsolót, és olvastad, néhány másodpercre. Észre sem vennéd.

Intellimeter 2013.05.24. 13:28:24

@Pirx pilóta: Köszönjük az értékes hozzászólást. Smart grid témakörben számos bejegyzés jelent már meg a blogon, az általad említett aspektusok többségét is feldolgoztuk már vagy fogjuk a jövőben.

David Bowman 2013.05.24. 15:28:43

Az egész probléma úgy baromság ahogy van. A szakértelmetlen képviselők rohannak a nép egyszerű gyermekének az elvárásai nyomán (persze, ha csak nem a saját zsebükről, vagy a halálbüntetésről van szó), azok véleményét meg a kiskegyed alakítja. Megépítették a sok fölösleges, sőt káros szélturbinát, buzizzák a napelemeket, meg passzív házakat, pedig mind csak útjában van az olcsó áramnak, és a kiszámítható hálózatnak.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2013.05.24. 20:47:57

@Intellimeter: csak ma tévedtem ide, úgyhogy ne haragudj... a címlap átka... ez amúgy tényleg hot téma, még itt, a végeken is foglalkozunk vele, Budapest új városfejlesztési koncepciója is kitűzi elvben a smart-grid megvalósítását, az más kérdés, hogy a városnak igen kevés eszköze és még kevesebb forrása van rá...

infoszab.budapest.hu:8080/Hirdetmenyek.aspx

(március 3-i dátummal, Budapest_2030.pdf, 93. old.)

jól eldugták...:/
süti beállítások módosítása