Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Kell-e okos mérő a fejlődő országokba?
2013.08.08. 11:15

india víz.jpgFekete Afrika kevesebb, mint 10 százalékában van csak áram, a teljes kontinensre vetítve ez az arány 25 százalék. India legnépesebb városában, Mumbaiban, csak az emberek felének (6,5 millió ember) jut vezetékes víz, ez is csak napi pár órára. A helyi közműveknél tehát akad tennivaló bőven. Akkor minek nekik okos mérő? Ez a technológia csak ott működhet, ahol az alapok már megvannak, igaz?

Bár meglepő, de a szakértők nem így gondolják. Szerintük az okos technológiák igenis használhatóak ezekben a régiókban is abban az esetben, ha a közművek körültekintően választják ki az alkalmazott technológiát, és figyelembe veszik az adott terület speciális igényeit.

Az Itron Inc. – az USA legnagyobb okosmérő-berendezéseket gyártó cége – intelligens vízórái például jó szolgálatot tettek Mumbaiban. India legnépesebb városába azért telepítettek okos mérőket, hogy a vezetékes vízellátás minőségén javítsanak, mely csupán a lakosok felének nyújt ivóvizet, és ezt is csak napi pár órára. A 24 órás ellátást a lakók által naponta megtöltött ciszternák szolgáltatják.

Az okos mérőkkel végzett számítások azonban megdöbbentő eredményt hoztak. Kiderült, hogy a város ellátórendszeréből a bekerülő víz 50 százaléka egész egyszerűen elfolyik a törött csövek és a szivárgás miatt. Ez jóval meghaladja a világátlagot (34 százalék), és fényévekre van a leghatékonyabb rendszerekben mért értékektől (10 százalék).

A mumbai önkormányzat célja az okos mérők telepítésével tehát az volt, hogy segítsenek a vízellátó rendszer hibáinak kiszűrésében, ami a technológia egy speciális alkalmazása, szemben a fejlett országok gyakorlatával.

Bár még konkrét adatokról korai beszélni, az már biztos, hogy a megkezdett javítási munkálatok hatására jelentős fejlődés tapasztalható Mumbaiban az ellátásban minőségében, hiszen sikerült elérni, hogy a rendelkezésre álló vízkészlet nagyobb része maradjon a rendszerben és több emberhez jusson el.

Hasonló megtakarítási lehetőségekről számolt be az Itron Afrikában is, ahol az elavult, elöregedett energiahálózat, illetve sok helyen az ellátás hiánya egyaránt feladja a leckét az energetikai szakembereknek. A kontinens legnagyobb energiafogyasztójának és –termelőjének számító Dél-afrikai Köztársaságban például az energiahálózat egyre nehezebben tud lépést tartani az igények növekedésével. A szakértők szerint 2030-ig 50 ezer megawattal kell bővíteni az ország elektromos hálózatát. Ennek az óriási feladatnak a megoldásában segíthetnek az okos mérők, amelyek transzparenssé teszik a fogyasztást és lehetőséget adnak az energiahatékonyság növelésére és az energiahálózat menedzselésének modernizálására.

Szólj hozzá!



Címkék: smart grid portfolioblogger smart metering smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr725447697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása