Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Ökoház: kis lépés egy lakóközösségnek...
2013.08.14. 10:03

eco_house3.jpgA fenntarthatóság kulcsa az ivóvízzel és energiával való takarékosság, egyelőre mégis nagyon kevesen figyelnek erre tudatosan. Pedig sok olyan lehetőség van, amellyel élve komoly lépéseket tehetünk mind a környezettudatosság, mind az energiahatékonyság irányába – kiváltképp, ha nem egyedül, hanem egy lakóközösséggel összefogva próbálkozunk. Talán utópisztikusnak tűnik a gondolat, pedig már itthon is találunk olyan mintaházakat, amelyek apró célokat kitűzve fokozatosan haladnak az ökoházzá válás útján

A budapesti Hadrianus utca egyik társasházának példája látványos képet fest arról, hogy a lakóközösség összefogásával, elérhető és mindenki számára világos célok meghatározásával, némi odafigyeléssel, kitartással és céltudatos pályázással túlzott anyagi megterhelés és áldozatvállalás nélkül is lehetséges lépéseket tenni a fenntarthatóság és az energiahatékonyság érdekében, ezzel egyszerre védve a környezetet és saját pénztárcánkat.

Egy tízemeletes mintaépület

A Hadrianus utcai társasház lakóközössége számára már régóta alapvető értéket képvisel a környezettudatosság – az elmúlt évek során több kisebb-nagyobb beruházást is eszközöltek az energiahatékonyság jegyében, így került sor eddig többek közt az okos mérés bevezetésére, a fűtés korszerűsítésére, a vezetékek és csövek cseréjére, de a szigetelés megújítására is. A megoldandó feladatok sora ezzel azonban még közel sem ért véget. „Aktuálisan egy éppen elnyert társasházi pályázat keretei között tervezzük az elszívórendszer motorjainak cseréjét, a tetőventillátorok korszerűsítését és zéró emisszióval járó, napelemes működtetését, ezután pedig egy szélgenerátor kiépítése illetve nagyobb napelem, napkollektor kihelyezése következik” – magyarázza Sebestyén Balázs, aki a lakóközösség elkötelezett tagjaként már jó ideje  kézben tartja a környezettudatos fejlesztések ügyét. Dinamikus lépésekről van szó, nem hiába, hosszútávon ugyanis nem kevesebb a cél, mint hogy egy olyan "ökoházat" (pontosabban úgynevezett aktívházat) hozzanak létre, amely teljes egészében önállóan állítja elő a szükséges energiát.

A lakóközösség elkötelezettsége minden kétséget kizáróan példaértékű, mely nemcsak az összefogásban, közös munkában és tehervállalásban mutatkozik meg, hanem már önmagában a célban is, hogy kiemelkedő értéket teremtsenek, és követendő példát mutassanak más társasházak számára. Erre rendszerint nyílik is lehetőségük, elvégre egy tavalyi Főtáv pályázattal öt olyan mintaépület egyikévé váltak, ahol a fejlesztések kivitelezése óta rendszeresen tartanak körbevezetéseket annak érdekében, hogy az energiahatékonyság iránt érdeklődők a valóságban is lássák, hogyan működik egy jól kiépített, korszerű társasházi rendszer.

A nagy tervek útjába legtöbbször azonban a forráshiány áll. Egyedül, önerőből a Hadrianus utcai társasháznak sem ment volna, hogy ilyen mértékű fejlesztéseket vigyen véghez, a pályázati források segítségével azonban nagy lépéseket lehet véghezvinni. "Kell egy elhatározás, kell az összefogás, kell az, aki kézbe veszi az ügyet, kell bizonyos szintű tehervállalás, de legfőképpen az, hogy legyen egy koncepció, amely alapján a közösség tudatosan haladhat a cél felé" – mondja Sebestyén Balázs. Ez utóbbi alapja pedig a tisztánlátás, a jelen helyzet pontos ismerete és a változások követése, melyben az okos mérés különösen nagy segítséget jelenthet.

Az okosan mérő ház

A Hadrianus utcai társasházban a vízórák és a fűtési költségosztók ellenőrzésére építették ki az okos mérők rendszerét, amely napi leolvasására, kiértékelésére összpontosít, de a villanyórák – egyelőre még – nincsenek rendszerbe kötve. Az okos mérés valójában még csak nemrég működik a házban, a kialakítás gyökerei azonban jó néhány évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Egy 2009-2010-es szigetelés és fűtéskorszerűsítés alkalmával ugyanis minden lakásban fűtési költségosztókat helyeztek el, melyekkel ki-ki szabályozhatta saját fogyasztását, majd az év végi elszámoláskor kiderült a lakások fogyasztásának egymáshoz viszonyított aránya, mely alapján kiegyenlítették az éves számlákat.

A rendszer azonban sokak számára átláthatatlan volt, kiváltképp, hogy a lakók nem ismerték számszerűsítve saját pontos fogyasztásukat. Erre a problémára 2013-ban született meg a megoldás, amikor kialakították a távleolvasós vízórák rendszerét, mégpedig úgy, hogy minden lakásban és minden közös vízkifolyóra mérőórát helyeztek, a leolvasók állását pedig online minden lakó számára elérhetővé tették. Inntől kezdve mind a fűtés, mind a vízfogyasztás napi szinten követhetővé vált a lakók számára, amely látványosan növelte a tudatosságot és csökkentette a fogyasztást – a vízfogyasztás már ennyi idő alatt is 10-15 százalékkal esett vissza –, de idővel a rendszer "kitapasztalása" révén még jobb eredményeket várnak. A pontos mérésnek köszönhetően egy csöpögő csap hibáját is azonnal észre lehet venni. Fejlesztési potenciál mindazonáltal még bőven rejlik az okos mérésben, már csak az említett villanyórákkal is, ami mindenképp a következő állomásnak tekinthető.

Ahogy a Hadrianus utcai ház példája is mutatja, okos mérési rendszer kialakítása mindenképp olyan mérföldkő egy ház nagyobb környezettudatosságot és energiahatékonyságot célzó fejlesztésében, amely elősegíti a következő lépések megtételét, ezért mindenképp érdemes áldozni rá.

Szólj hozzá!



Címkék: ökoház okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr895459199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása