Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Ingyen áram a hétvégén: hogy a fogyasztók is értsék…
2013.08.22. 12:39

landisgyr-370x229.JPGNem könnyű az okos mérés, illetve az okos hálózatok előnyeit elmagyarázni a laikus közönségnek, pláne Magyarországon, ahol a fogyasztók alig több mint egyharmada ellenőrzi rendszeresen villanyszámláját. A fogyasztónak kézzelfogható tények és tapasztalatok kellenek, amelyekből egyértelművé válik számára, hogy az újítás nem ellene, hanem érte (is) van, s amiből nyilvánvalóvá válik, hogy egy kis odafigyeléssel komoly összegeket spórolhat meg energiaszámláin. Erre jött rá a British Gas.

A brit British Gas azt tervezi, hogy egyes fogyasztóinak hétvégén ingyenessé teszi az áramfelhasználást. A kedvezményben azonban csak az okos mérőórákkal felszerelt otthonok lakói részesülhetnek, meghatározott feltételek esetén. A BBC tudósítása szerint a kezdeményezés elsődleges célja, hogy a fogyasztók hét közben kevesebb energiát fogyasszanak, s ezzel mérsékelhetővé váljon a hét közbeni csúcsfogyasztás, illetve jobban eloszlathatóvá váljon a hálózatra nehezedő nyomást.

A rendszer az Egyesült Államok egyes részein már működik, ott a hétvégi ingyen áramért cserébe hét közben magasabb árat kell fizetniük az energiáért a fogyasztóknak. Persze az ingyen energia előnyeit csak bizonyos fogyasztók esetén tudják az emberek kihasználni, hiszen a hűtőnek például állandóan mennie kell, a mosást viszont például nyugodtan lehet hétvégére ütemezni az energiatudatosság jegyében.

Mindettől persze Magyarországon még igen messze vagyunk, hiszen egyszerre kell a falakat áttörni az energiatudatosság és az okos mérőrendszerek kiépítése terén elérni. Mindenesetre a jövőt tekintve biztató, hogy a Smart Grid News szakértői legutóbbi elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy a 2012 és 2022 közötti időszakban világszerte évente átlagosan 17 százalékkal nőhet a beépített okos mérőeszközök kapacitása, amely 2022-ra meghaladhatja a 15 GW-t. Ezzel párhuzamosan pedig az okos mérési piac éves forgalma a jelenlegi 5 milliárdról 27 milliárd dollárra nőhet. A növekedés pedig szoros összefüggésben van azzal, hogy egyre több pilot projekt indul, méghozzá nem csak Európában, de például az Egyesült Államokban is, ahol – egyebek mellett – olyan nagy szolgáltatók tették meg első lépéseiket ebbe az irányba, mint az American Electric Power (AEP), a Sacramento Municipal Utility District (SMUD), BC Hydro, vagy éppen a San Diego Gas & Electric (SDG&E).

Mindez miért jó nekünk? Pusztán azért is, mert az okos mérési piac felnőtté válása automatikusan együtt jár az itt használt eszközök árának csökkenésével – példának okáért elegendő a napelem-piacon az elmúlt néhány évben bekövetkezett árzuhanásra gondolni. Valami hasonló mehet végbe az okos mérőeszközök piacán, legalábbis erre utal az amerikai Groom Energy Solutions által publikált elemzés is, amely szerint az okos mérőeszközök piacán az elmúlt két évben máris mintegy 30 százalékkal csökkentek az árak.

Mindez korántsem mellékes egy olyan, kevésbé tehetős országban, mint Magyarország, amely energiaelosztó és energiaértékesítő vállalatainak ráadásul az EU tavaly elfogadott energiahatékonysági irányelve értelmében 2014-től évente a végső felhasználók számára értékesített energiavolumen legalább 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük.

Jó példák már vannak. Szóval: csak okosan tovább….

1 komment



Címkék: smart grid portfolioblogger okos hálózat smart metering okos mérés okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr225470945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bastian 2013.08.23. 16:31:26

"A brit British Gas azt tervezi, hogy egyes fogyasztóinak hétvégén ingyenessé teszi az áramfelhasználást...... A BBC tudósítása szerint a kezdeményezés elsődleges célja, hogy a fogyasztók hét közben kevesebb energiát fogyasszanak"

Na ezt az ostobaságot, majd nem néznek hétköznap tévét, meg sötétben ülnek, hogy hétvégén aztán hétszámra világítsanak fényes nappal is és 24 órában tévét nézzenek és természetesen a havi számlában legnagyobb aránnyal szereplő hűtőgépeket is csak hétvégén járatják.
Ez azért lett kitalálva, hogy ezzel is elősegítsék az elfogadását a beszerelésnek az otthonokba, ez a "csali".

Inkább nézzünk valami konkrétumot a förtelmesen ostoba propaganda helyett:

"Live Blood Analysis - Observable Effects of RF/MW Radiation via Smart Meters"
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y4JDEspdx58
süti beállítások módosítása