Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Okos mérőeszközökkel csökkenthetjük vízszámlákat
2013.10.21. 11:34

water_smart_meter2.JPGÉves szinten mintegy 12,3 milliárd dollár értékű víz takarítható meg a fejlődő országokban az okos mérési hálózatok kiépítése révén, amelynek segítségével egyszerre csökkenthető a meghibásodott vezetékekből elszivárgó víz mennyiség, valamint mérsékelhető az illegális vízvételezések száma. A vízhálózatok öregedése miatt bőven akad teendő ezen a téren Magyarországon is.

A feltörekvő országokban átlagosan a kitermelt víz nem kevesebb mint 38 százaléka tűnik el nyomtalanul a hálózatokból, ezért egyre több helyen fordulnak a smart grid technológiák felé a veszteségek mérséklése érdekében – derül ki a Northeast Group LLC vizsgálatából. Az elemző cég szakértői szerint a legnagyobb akadály a finanszírozási feltételek biztosítása, ám mindenkit gyors cselekvésre sarkall, hogy az érintett országokban a víz infrastruktúra egyre jobban elöregedett. Ezért a hálózatba kerülő víz jelentős része egyszerűen elszivárog, s gyakoriak az illegális vételezések is.

Eközben sok helyen – elég Kínára, vagy Indiára gondolni - egyre égetőbb gond a vízhiány. A Northeast Group számításai szerint a vizsgált 72 feltörekvő országban 2023-ig együttesen 46,5 milliárd dollárt kellene költeni a vízhálózatok okos mérési rendszerekbe történő bevonására, s a vízfelhasználás optimalizálására, beleértve az öntözési rendszerek „okossá” tételét is. A smart technológiáknak tehát döntő szerepe lehet abban, hogy a feltörekvő országok sikeresen meg tudjanak küzdeni a vízfelhasználás terén jelentkező kihívásokkal. Az okos mérési hálózatok kiépítése révén pedig éves szinten akár mintegy 12,3 milliárd dollár megtakarítás is elérhető az érintett államokban.

A vízfogyasztás mértékével arányos vízdíjak teljes körű alkalmazását, s az okos mérési technológiák vízszolgáltatásban történő kiterjedtebb alkalmazását szorgalmazza legfrissebb jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) is. Ugyanis az „Assessment of cost recovery through water pricing”címen közzétett dokumentum szerint például még - a természeti erőforrások felhasználása terén egyébként úttörő – európai uniós tagországok egy részében sem követik a fogyasztói vízdíjak a tényleges vízfelhasználást. Így a Horvátországra, Angliára és Wales-re, Franciaországra, Hollandiára, Skóciára, Szlovéniára, valamint Spanyolországra kiterjedő vizsgálat szerint az érintett országok egy részében a rugalmatlan mérési és díjazási rendszer következtében a háztartásokat és a mezőgazdasági vállalakozásokat egyáltalán nem ösztönzik a tudatos víz-felhasználásra, miközben a víz kinyerésének és tisztításának gazdasági, illetve környezetvédelmi költségei kontinens-szerte egyre emelkednek.

Az EU Víz Keretirányelve minden tagállam számára előírta, hogy 2010-re tegyen ösztönző lépéseket a vízfelhasználás hatékonyságának javítása érdekében, ám sok helyen ez nem hozott lényegi változást a gyakorlatban.

„Ezért fordulhat elő, hogy a pazarló vízfelhasználás még ma is számos európai országban akut probléma” – reflektált a vizsgálati eredményekre Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. Az uniós szerv vezetője szerint még nagyok a lehetőségek a vízfelhasználás hatékonyságának javításában. A mérési technológia fejlesztése és a használatarányos díjak általánossá tétele pedig mindenki számára egyértelműen jelezni fogja, milyen korlátozott mennyiségben a rendelkezésünkre álló értékes természeti erőforrásról van szó.

Az EEA jelentése szerint a használatarányos vízdíjak általánossá tétele egyszerre ösztönözne tudatos víz-felhasználásra, és segítené az ezzel kapcsolatos kiadások csökkentését. A díjakba pedig a víz kitermelésének, tisztításának és szállításának költségeit is be kell építeni, sőt a források elszennyeződésének és kimerülésének költségeit is el kellene számolni. Az ügynökség szerint optimális esetben a vízdíj egy nagyon jelentős részét egy változó komponens teszi ki, amely a felhasználók számára is egyértelműen függ össze fogyasztásukkal, továbbá a díjrendszernek a vízszolgáltató társaságokat is infrastruktúrájuk fejlesztésére kell ösztönöznie.

Az édesvíz-készletek egyre szűkösebbé válásának problémáját, s egyúttal az okos mérési technológiák növekvő szerepét jelzi az is, hogy az ENSZ október 8-11. között Budapesten megtartott Víz Világtalálkozóján is külön panelbeszélgetés szólt (francia, amerikai, svájci és magyar szakemberek részvételével) arról, miként valósítható meg a jó vízpolitikai irányítás a Smart megoldások segítségével, emellett hogyan lehet előrelépni a vízügyi adatokhoz, a monitoringhoz és az értékeléshez kapcsolódó célok megvalósításában.

Bőven van persze teendő Magyarországon is. Az idén márciusban elfogadott Nemzeti Vízstratégia szerint a hazai víziközmű rendszer működtetése a jelenlegi amortizációs ráfordításokkal lényegében kezelhetetlen, 250 éves megújulási idő jellemzi. Márpedig a működő rendszerek karbantartásának alacsony szintje idehaza is - többek között - a hálózati vízveszteségek növekedése formájában mutatkozik meg, amelynek mértéke egyes településeken eléri a negyven-ötven százalékot.

Az okok részben arra vezethetők vissza, hogy a települések ivóvízhálózata kevés kivételtől eltekintve nem egyszerre épült ki - ez a városokra különösen jellemző - hanem folyamatosan bővülve. Emiatt a hálózatok magukon viselik a mindenkori időszak technikai színvonalának, valamint anyagi lehetőségeinek jellemzőit, s ebből következően elhasználódásuk mértéke is rendkívül tarka képet mutat. Így a vezetékek elhasználódásának következtében a legkiszámíthatatlanabb helyeken keletkeznek törések, repedések, lyukadások és tömítetlenségek mind a csöveken, mind a szerelvényeken, melyeken keresztül a víz a környezetbe távozhat. Ráadásul a rejtve maradó szivárgások (repedések, lyukadások, tömítés lazulások) előfordulási gyakorisága is kb. egy nagyságrenddel nagyobb, mint a látványos csőtöréseké, tehát a hálózati veszteségeknek akár 95 százalékát is a rejtve maradó szivárgások okozzák. Az okos technológiáknak pedig itthon is meghatározó szerepe lehet abban, hogy ezek a problémák megfelelően kezelve legyenek.

1 komment



Címkék: smart home portfolioblogger okos hálózat okos mérés smart city okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr895590490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.21. 23:51:47

A Szíjj ártó egy vízfejű!

Ez a sunyi, álszent, szarházi fideszes CÖF, álcivil birkamenet miért nem hagyja szépen ünnepelni az országot? Miért hoz ide pénzért megint lengyel, román, eszkimó, azeri bégetőket?

Ezeknek semmi sem szent? És akkor ki a provokátor, tévészékház felgyújtó, szánalmas, műmagyar, csürhe?
süti beállítások módosítása