Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

A rezsicsökkentés késleltetheti az okos mérést Magyarországon?
2013.03.08. 10:37

ELMŰ okos mérő.jpgElindult a pletyka a piacon, hogy gyakorlatilag leállt a szolgáltatók által tavaly elindított okos mérési mintaprogram. Az EnergiaFocus.hu iparági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár tavaly ősszel elindult az okos mérők (smart meter) telepítése a háztartásokban, ám a rezsicsökkentés kihúzta a talajt az egész program alól. S bár a Mavir megatesztje minden bizonnyal elindul, az okos mérés (smart metering) bevezetése a szolgáltatók érdekeltsége nélkül aligha valósulhat meg. Véleményünk szerint azonban legfeljebb átmeneti megtorpanásról lehet szó, hiszen a szolgáltatók – az elemzések szerint – túl sokat nyerhetnének az okos méréssel még a magyar piacon is.    


A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

3 komment




A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr285122672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silcon 2013.03.09. 14:58:24

"Az okos mérők egyik legfontosabb előnye éppen az lenne, hogy a szolgáltatók a jelenlegieknél sokkal rugalmasabb tarifákat kínálhassanak a fogyasztónak."

Ez sima árukapcsolás, a többtarifás mérésnek nem feltétele a smart metering. Minden magyar hálózati társaságnak van kiépített vezérlési rendszere, amivel megoldható a tarifavezérlés. Elektronikus többtarifás mérő is van épp elég a piacon.

Intellimeter 2013.03.12. 09:20:59

@Silcon: Ez tény. Ugyanakkor ezeknek a mérőknek a jelentős része ipari fogyasztók számára optimalizált. A lakosságnak meg marad a vezérelt (éjszakai) áram a bojlernek és az elektromos fűtéshez, hőszivattyúhoz. Ennél azért az okos mérőórák szerintünk többet tudnak majd.

Silcon 2013.03.12. 20:38:25

@Intellimeter: Addig rendben van, hogy többet tudnak, de ezt ki is kell tudni használni. Véleményem szerint integrálni kellene már meglévő technológiákat. Ma egy fogyasztónál felszerelnek egy nappali mérőt, egy éjszakai mérőt és egy vezérlőkészüléket. Ezeket simán bele lehetne pakolni egy közös házba, közös elektronikával. A régi vezérlési rendszerekhez (HFKV) készültek ilyen eszközök már a '90-es évek közepén is. Jelen felállásban egy hosszúhullámú rádióvevőt célszerű a smart mérőbe integrálni. Ez a rendszer már üzemel Magyarországon és alkalmas valósidejű tömegvezérlésre, amit a smart nem tud. Következő lépésben elérhetővé kell tenni az adatokat a fogyasztó számára extra költség nélkül. Ha jól emlékszem az angoloknál adtak beltéri kijelzőket (smart meter display unit, in-home display, smart monitor meg mit tudom én milyen néven futnak még) a fogyasztóknak, ami rádiós kapcsolatban állt a mérővel és kijelzett mindenféle információt. Viszont miután kimerült az elem, az asztalfiókban végezte az eszköz. Egy jól irányzott mozdulattal bele kell rakni még egy Bluetooth, Zigbee vagy valami hasonló eszközt és kijelzőnek okostelefont használni. Miért kell a vevőre sózni még egy korlátozott funkcionalitású elektromos ketyerét?

Ha jól emlékszem mostanában hoztak valami olyasmi döntést, hogy negyedéves leolvasás kell és nem fogadják el a távleolvasást. Ez elég jól beteszi az ajtót a smartnak, marad az az irány, hogy önmagában is versenyképes legyen. Egy integrált eszköz talán megfelel ennek az elvárásnak is. Ma egy mikroszámítógép filléres eszköz, a bonyolultsággal nem arányosan nő az ára, viszont egy készülékház fröccsöntő szerszám ma is sok millióba kerül.
süti beállítások módosítása