Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Pellengérre kerülhetnek az energiapazarló dolgozók?
2013.09.13. 10:58

031009_SmartStrip_015.jpgA hónap dolgozóinak fotói mellé a közeljövőben egy másik lista is kerülhet a céges faliújságokra: a legtöbb áramot fogyasztó kolléga fényképe. Akár ezt is sugallhatja a brit Southampton Egyetemen zajló kísérlet, amelyben egy okos mérési szoftverrel a munkatársak egyedi energiafelhasználási szokásait vizsgálják. A cél természetesen nem a megszégyenítés, és nem is a megfigyelés, hanem a tudatos energiafogyasztás ösztönzése a munkahelyeken és az otthonokban egyaránt. A végcél pedig az energiával okosan bánó okos társadalom.

„Hallottátok, hogy Lajos, az értékesítőktől tegnap megdöntötte saját áramrekordját, 2,3 kilowattórát fogyasztott? Nem is csoda, hiszen soha nem kapcsolja ki a számítógépét mielőtt hazamegy, ráadásul saját vízforralója van, nem közösködik másokkal” – ilyen és ehhez hasonló – a folyosón elsuttogott − mondatokkal a munkahelyi pletykáknak is újabb táptalajt adhat az az okos mérési szoftver, amelyet a brit Southampton Egyetemen tesztelnek. Legalábbis így tréfálkozott a témáról szóló beszámolójában a BBC online kiadása. Az emberi természetet alapul véve, valószínűleg mindez nem is áll mesze a valóságtól.

De a viccet félretéve, régóta cél világszerte, hogy csökkentsük az energiafogyasztást és váljunk tudatos fogyasztókká ezen a téren is, ami mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból egyaránt sürgető szükségszerűség, a társadalom és az egyén szintjén egyaránt. Ez nem könnyű feladat, ennek megfelelően nem is halad rohamléptekben előre a világ. Az egyik legnagyobb nehézség elhárításával kapcsolatban azonban komoly előrelépésnek lehetünk tanúi: az okos mérési technológiák fejlődése következtében egyre inkább láthatóvá, értelmezhetővé, elemezhetővé válik akár az egyéni energiafogyasztás is a laikus fogyasztók számára.

A Southampton Egyetemen kifejlesztett okos energiamérési szoftver is ezt a célt szolgálja. A kísérletre jelentkező diákok munkaállomásainak minden áramfogyasztó készülékét felszerelték egy fogyasztásmérő detektorokkal, amelyek egy központi adatbázisba továbbítják a részletes adatokat. Így a résztvevők valós időben, berendezésekre lebontva látják fogyasztásukat. Ráadásul a szoftver kétirányú működést tesz lehetővé, így arra is képes, hogy a fogyasztóknak további testre szabott méréseket, kalkulációkat ajánljon, ezzel segítve optimalizálni, és végeredményben csökkenteni a fogyasztásukat.

A kutatók abban bíznak, hogy az ilyen szoftverek képesek lesznek energiatudatosságra ösztönözni az embereket, hogy mindenki csak annyi energiát használjon fel, amennyire tényleg szüksége van. Abból a feltételezésből indulnak ki, hogy ha a fogyasztók megfelelően informáltak lesznek az energiafogyasztással kapcsolatban, akkor valóban hatékonyan tudnak majd spórolni. Nem mindegy például, hogy − a zöld weboldalak és tévéműsorok hatására − a telefontöltőnket rángatjuk-e ki a konnektorból laikus buzgalommal, ami igazából csepp a tengerben vagy a valóban energiafaló berendezéseinket próbáljuk „megregulázni”.

David J. C. MacKay Fenntartható energia – mellébeszélés nélkül  című könyvében szemléletes példákkal oszlatja el az ehhez hasonló tévhiteket: például a modern töltők, ha be vannak dugva a hálózatba, de nem töltenek telefont körülbelül fél wattot fogyasztanak, ami körülbelül 0,01 kilowattóra/nap energiafogyasztásnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha a telefontöltőt egy évig kihúzva tartjuk, akkor mindössze annyi elektromos áramot takarítunk meg, amennyi egyetlen forró fürdő energiatartalmának felel meg. Miközben a háztartásaink „nehézsúlyú” energiafalói, a számítógép, a monitor és a tévé bekapcsolt állapotban több száz wattot fogyasztanak, így nem mindegy, hogy állandóan bekapcsolva tartjuk-e őket. Ráadásul számos berendezés hálózati transzformátorainak köszönhetően kikapcsolt állapotban is több wattot fogyaszt, így nem árt kihúzni hálózati csatlakozójukat.

Visszatérve képzeletbeli értékesítőnk példájára: ha az illető látja, hogy mindenki másnál több energiát fogyaszt, és – ami még fontosabb − az okos mérés segítségével azonosítani tudja azt a rossz szokását, amelyből a többletfogyasztás ered, akkor valószínűleg magától is késztetést érez majd arra, hogy változtasson. 

Szólj hozzá!



Címkék: smart grid portfolioblogger smart metering okos mérés okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr385493765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása