Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

A jövő az okos hálózatoké
2012.12.30. 09:51

A jövő vitathatatlanul az okos hálózatoké (smart grids). Becslések szerint 2020-ra a világon körülbelül 50 milliárd berendezés áll majd egymással összeköttetésben, hogy oda-vissza kommunikálva segítsék az akkorra már várhatóan 7,6 milliárd főre gyarapodó emberiség ­– szerencsésebb felének – hétköznapjait, kiszolgálva egyéni igényeiket. Mindez legalább olyan elkerülhetetlen folyamat lesz az energetikában, mint a telekommunikáció területén. A laikusok számára is könnyen érthető videó elmagyarázza, hogyan működnek az okos hálózatok az energetikában és milyen előnyökkel járnak majd mindenki számára a jelenlegi elavult energiarendszerekhez képest.

Az energetikai okos hálózatok alapjait mindenképpen az okos mérés jelenti majd – ez lesz az energetikai okos hálózatok alfája. Az okos mérés pedig ott kezdődik, ahol a berendezések – azon túl, hogy a mérést digitálisan végzik és az adatokat elektronikus formában tárolják és továbbítják – képesek lesznek a ki- és bekapcsolások kezelésére is. A berendezéseknek a kommunikáción túlmenően képesnek kell lenniük az egyes napokhoz, napszakokhoz tarifát rendelni, és lehetőséget adni az előre fizetési lehetőségre, valamint a fogyasztás korlátozására is. És ami talán az egyik legfontosabb, kezelniük kell a jelenlegi kettőnél több tarifarendszert is. Pont úgy, mint a mobiltelefónia esetében.

Az okos hálózatok segítségével az energiaszolgáltatók gyakorlatilag a fogyasztóig felügyelni és kontrollálni tudják hálózatukat. És hogy ez rendszerszinten miért érdeke minden szereplőnek? Mert a jövőben, a jelenlegi elosztott fogyasztás mellett várhatóan az energia rendszerbe táplálása is megoszlik majd a nagy-, közepes- és háztartási méretű – köztük egyre több megújuló energiát termelő – erőművek között. Márpedig egy ilyen hálózatban valamiféle egyensúlyt kell teremteni. Ennek eredményeként az intelligens hálózatokban mindig ott és annyi energia lesz jelen a hálózatban, ahol és amennyire szükség van. E mögött pedig csakis egy okos hálózat állhat.

Szólj hozzá!



Címkék: smart grid okos hálózat okos mérés smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr644987599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása