Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Mi "okos" postásokkal spórolunk, más országok okos mérőkkel
2013.01.26. 12:07

postás_villanyóra.jpgA postások olvassák le januártól az ELMŰ-ÉMÁSZ csoporthoz tartozó villanyórákat. Elmorfondíroztunk azon, hogy vajon kinek jó ez. Emellett azon is, hogy a szakmailag és informatikailag "kiokosított" postások helyett mennyivel többre mennénk az okos mérők bevezetésével, mint ahogy a skandináv és olasz példák mutatják.

A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

51 komment



Címkék: áramlopás portfolioblogger smart metering okos mérés Magyar Energia Hivatal ELMŰ okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr885043575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mikro népi vaskohók országa leszünk 2013.01.26. 18:59:59

Nano Porfúziós Reaktor világsiker, világszám. " Itt egy újabb ÖTLET a magyar gazdaság helyrehozására! " - Azaz Egely György megint kábít és átver. Ne dőljetek be neki! első verzió, ahol még nincs álcázva a népi mikro kohó .. amely számos díjat ...

Trackback: TiGÁZ mentalistákkal köti ki a gázt? 2013.01.26. 18:58:31

A Tigáz-Eni gázszolgáltató körül egyre több "para"- és "maffia" jelenség figyelhető meg mostanában. A sima kis  többletszámlázási csalás, meg előre több hónap számlázása,  meg más egyéb trükkök már nem hoznak nekik elég jövedelmet. Ezért sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.26. 17:21:10

Én már azzal is beérném, hogy ha a ajánlottan feladott leveleim célhoz érnének.

Reklamálni, keresni nem lehet, csak 3 hét után. Pedig azt akkora már régen lenyúlták, a nyomokat eltüntették.

A tarifákról szó sem essék, mert a német tartifáknak az otthoni a duplája, de itt-ott több.

Nem hinném, hogy ha azt amire vállalkoztak képtelenek ellátni, majd a leolvasásokat rendesen elvégzik. Kizárt dolog.

C200UF 2013.01.26. 17:32:13

Nálunk már a postás olvasta le. Nem ám a helyismerettel bíró kézbesítőnk, hanem egy másik akit még sosem láttunk. Innentől nem értem hol a spórolás.

balazsj. 2013.01.26. 17:40:27

Nem a Posta "alkalmazottaival" van baj, hanem a menedzsmentjével.
Lehet, hogy magasan képzett "szakemberekből" áll, de csak elméletileg, mert a gyakorlatban még "ugatni" sem tudják ezt a szakmát!!!
Nem tudom továbbra sem megérteni, hogy a helybe(!!!) szóló leveleket miért kell Budaörsre utaztatni (240 km.oda-vissza). Vagy Újpest 1-ről a "Nyugati 62-es posta" fiókbérlőjének szóló levél miért a harmadik napon kerül kézbesítésre, pláne, plusz díjért.
Semmitmondó válaszlevelük nem tudott meggyőzni!
Ez a Posta nem az a Posta, ahol a Chernelházadamonyán feladott levelet már másnap olvashatták Cégénydányádon. Méghozzá "elsőbbségi" különszolgáltatás nélkül...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2013.01.26. 17:48:23

Valôszínűleg a túl nagy beruházástól félnek.

eßemfaßom meg áll 2013.01.26. 19:05:00

@balazsj.: "Nem tudom továbbra sem megérteni, hogy a helybe(!!!) szóló leveleket miért kell Budaörsre utaztatni (240 km.oda-vissza)."

Akkor gondold végig lassan mi igényel kevesebb alkalmazottat/alacsonyabb költséget:
a, minden postahivatalban pár alkalmazottat tartani akik minden feladott levelet átnyálaznak majd aszerint teszik a "helyi" - "budaőrsi" dobozba, hogy mit olvastak.

b, nem tartanak alkalmazottat egyetlen postahivatalban sem leveleket válogatni, minden megy a központba azzal a csomaggal ami ugyis megy minden nap, a budaőrsi rendszer automatán leválogatja a leveleket és másnap a nagytöbbséget meg is kapja a címzett.

Ha te lennél postai főnök a, vagy b, verziót választanád?

radix 2013.01.26. 19:10:11

Nekem már smart meter-em van, valahogy belekerültem a szórásba, azt hittem, hogy az egész társasház mérőit lecserélik majd, de csak nekem lett ilyen.

Elijah_Baley 2013.01.26. 19:17:32

"A skandináv országokban és Olaszországban"
és a csuda fejlett romániában is ilyen digitális villanyórákat szerelnek már évek óta:)

spike179 2013.01.26. 19:21:17

Kedves blog író talán nem gondolt arra, hogy az új órák bevezetése nem megy egyik napról a másikra?
De adjon csak ötleteket: Holnaptól 60 nap határidőt kap mindenki, hogy potom 30.000 Ft-ért mérőórát cseréljen.

Vegyünk egy átlagos lakást, ahol van víz, áram, valamint gázmérő. Ez rögtön 90.000 Ft.

yomsisi2 2013.01.26. 19:58:21

A blogot író figyelmébe! Magyarországon is létezik okos mérő, én személyesen is találkoztam már eggyel, a munkahelyemen. Csak az a probléma, hogy az ilyen órát, az igénylőnek nem kevés pénzért, meg kell vásárolnia! Érdeklődni az ELMÜ-nél!

Gyűrött Papír 2013.01.26. 20:06:30

@yomsisi2: @radix: Okos mérőt tettek fel Budakeszin egy cégnél. Kérdeztem, hogy miért pont ide. Azt mondta a két manus, hgy ezt sortolta a számítógép. Egy Telkibe, egy Pátyra egy meg ide Bkeszire. Arra a kérdésre, hogy akkor ezt okosan letudják már olvasni távolról, az volt a válasz, hogy nem. A készülék lengyel, de a típusszám alapján a googli sem adott akkor találatot!?

cyan 2013.01.26. 20:06:48

A posta belső szabályzatában van valami olyasmi, hogy a postás nem mehet be a lakásba? Mintha lett volna ebből valami balhé valahol egy faluban.

lutria 2013.01.26. 20:12:16

Gondolom ebben az az üzlet hogy az eddigi leolvasókat kirúgják (= néhány tucat új munkanélküli,leendő közmunkás)a megspórolt pénz egy részét leosszák a Postának,akik egy töredékét talán odaadják a leolvasást végző kézbesítőnek,akik eddig sem unatkoztak munka közben-pedig nem is kellett minden házba benézniük-most pedig majd igen...

Gáborom 2013.01.26. 20:26:33

Nincs ebben semmmi különös.
A piac nemcsak az a szó, amit az állami cégek orra alá lehet dörgölni, ha valami nem megy jól, hanem az a placc, ahol megjelennek az állami cégek is, és ha netán valamit olcsóbban vállalnak el mint ahogy eddig volt, akkor sokan csodálkoznak.
Inkább örüljünk, hogy a postai munkavállalók munkahelyét ilyen munkák elvállalásával is próbálja megőrizni a cég, mert valóban csökken a levélforgalom, és a piacnyitás biztosan jelentősebb csökkenést hoz a Magyar Postának.
A hír tehát pozitív, még akkor is, ha valóban olcsóbb lenne az intelligens óra, hiszen az munkaerőt spórol meg.
Igaz, egy munkanélküli tán többe is kerülhet, mint egy munkaerő.
Úgy összességében és hosszú távon biztosan, de akik a piacot mantrázzák, azok mindig elfelejtik a társadalmi költségeket is hozzá tenni, főleg hosszú távon vizsgálva, hogy ami rövid távon előnyös egy piaci szereplőnek, az hosszabb távon jó vagy rossz a társadalomnak, azaz az adőfizetőknek.

Most csak annyi történt, hogy amíg a hazai piac igényli az óraleolvasást, addig a Posta is beszállt a bizniszbe, és ez akár jó is lehet.

Mellesleg gázóra leolvasást is végez a posta hamarosan, szóval az átalakulás nem csak megszűnést jelenthet, hanem tovább élést is, csak átalakulva.
Mi itt a gond?

Egyébként tetszik a cikk, a nyugat mindig is előbbre járt a spórolással.

Don Quixote de la Ferko 2013.01.26. 20:35:56

Arrébb van még ennek a bevezetése. Ha azt vesszük, hogy 10 évenként kell órát cserélniük (pontosabb adattal nyugodtan javítson aki tudja) akkor is minimum 10 év az átfutás.Ha azt vesszük, hogy a jelenlegi rendszer alkalmas a fogyasztók démonizálására, és pellengérre állítására, mert bármikor ráfogható bárkire, hogy "mágnesezett", akkor nem sok esély van a bevezetésre.

Ha ehhez hozzátesszük. hogy cirka 10 évvel ezelőtt egy kábelen központ felé kommunikáló leolvasó rendszerem tervei bemutatása után páros lábbal rúgtak ki az aktuális nevű villamos művektől, annak ellenére, hogy bonusként még az áramlopást is szűrte volna az óra, akkor nem kell sok jóra számítani, amíg a zavarosban halászó szolgáltatók a saját területükön szinte élet és halál urai.
Megjegyzem az ortodox orbánistáknak, hogy ők se nagyon reménykedjenek a gonosz szolgáltatót mogyorófapálcával elfenekelő legkisebb csúti parasztgyerekben, amit tesz, az csak nekik szóló populista lózungáradat, ha valóban tenni akarna, akkor a kétharmaddal már rég megtehette volna, mint ahogy azt a saját bebetonozásával már régen megtette. Szarik rátok, fizettek, oszt jónapot.

Martian (törölt) 2013.01.26. 20:47:01

@Don Quixote de la Ferko: "a zavarosban halászó szolgáltatók a saját területükön szinte élet és halál urai."

Ha ilyenek a szolgáltatók, akkor a távméréses rendszerben is képesek lehetnek szivatni a fogyasztót...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.01.26. 20:47:03

@yomsisi2: az a mero azt hiszem az elore utalasos mero, feltoltesz penzt es hasznalod
en is szivesen vennem ha olyan lenne a telken es nem kellene az ELMUs leolvasot beengedni, de 40e -t mar nem er meg :)

P.T 2013.01.26. 20:47:46

Minek ide digitális óra? Ha nem lesz személyes kontroll akkor mégtöbben fogják lopni az áramot!
aramlopas.blogspot.hu/

Magyarországra személyes kontroll kell...

vomit 2013.01.26. 22:20:43

@Gyűrött Papír: lehet nem kellene ezt inkabb eroltetni
"We call for an immediate moratorium on 'smart meter' installation until these serious public health issues are resolved. Continuing with their installation would be extremely irresponsible."- American Academy of Environmental Medicine, Jan. 2012.
www.youtube.com/watch?v=rv_tTZCsoEc

kifordított nagyanyó 2013.01.26. 22:39:14

Miért kell a hanyatló nyugat országainak elmaradott technikákit példának állítani?:))

G.T. 2013.01.26. 22:49:02

Jól hangzik a digitális csoda (és a csuda kényelem), de jelenleg olcsóbb a 'leolvasó ember' vélhetőleg, mert az ilyen digitális óráknak: van fogyasztása, fenntartási költsége, valamint nem olcsók a készülékek egyelőre.

Tehát ezt a 'beruházást és fenntartást' nyílván a végfogyasztókkal fogják megfizettetni, a mostani analóg órákhoz képest ez plussz költség. De nyílván van, akinek 100eFt+a havi fenntartási díj nem pénz, és van, aki nem kér ebből a plussz kiadásból.

..az más kérdés, hogy a postai levélkézbesítés kegyetlenül lassú, valamint a csekkes befizetésen is volt, amikor 1 hetet ült a Posta!

G.T. 2013.01.26. 22:53:54

Vannak, akiknek elég a buta telefon (Pl. vezetékes telefon, amihez villany sem kell!), vagy a buta mobil, amit hetente egyszer kell tölteni, és vannak akinek az okostelefon kell, amit naponta töltenek!

...és általában ezek az okostelefonos emberek problémáznak, hogy miért olyan nagy a villanyszámla... ...nyílván a kütyük okosak, a fogyasztójuk meg nem...

hazank fia 2013.01.27. 01:24:51

@G.T.: Egy iPhone toltese kb. 5Wh. Vegyuk ugy, hogy 1 orat toltod naponta (amugy kevesebb, mint 1 ora alatt feltolt). Az egy evben 5x365=1825Wh, azaz 1.825kWh. Legyen 2kWh. Jelenleg az ELMU legmagasabb dija 54Ft/kWh. Szoval evente 108Ft-ot dob a villanyszamlan. Hat ennyit errol.

hazank fia 2013.01.27. 01:26:16

@bazd meg: Kicsit finomabban gondoltam megfogalmazni, de hasonlo jutott eszembe:) Villany es gazora leolvasot akkor lattam utoljara, mikor a nevemre irattam az orat.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.01.27. 05:29:39

@vomit:

"these serious public health issues"

És mik azok a "súlyos közegészségügyi kérdések"? Mert hogy a smart meter-ek által kibocsátott elektromágneses hullámok nem azok, az eléggé biztos.

A mobiltelefonokról is azt tartják egyesek hogy agyrákot okoz; de -- legjobb tudomásom szerint -- még senki sem perelt sikeresen egyetlen mobiltelefongyártót sem emiatt. Ez természetesen nem győzi meg azokat akik "tudják" hogy Micike feje azért durrant szét mert állandóan a mobiltelefonján csevegett a barátnőivel...

pappito · http://pappito.com 2013.01.27. 07:55:42

nekünk 2010 októbere óta van smart meter. azóta nem jön a leolvasó, nincs probléma, hogy zárva a kert vagy kutya van-e, az óra az elektromos hálózaton tud kommunikálni a központtal.
Azóta nincs csúszás, hónap uccsó napján zárják a hónapot, óránként ír a db-ba az óra, én meg nézegethetem a grafikont, hogy mikor mennyit fogyasztottam.

(www.pappito.com/2011/04/01/hol-tart-ma-mar-a-tudomany/)

Luighi 2013.01.27. 09:42:04

Az én személyes aggályaim a digitális mérővel IDEHAZA a következők: ha a fogyasztónak perre kell mennie (?) a szolgáltatóval, mert akkora számlát kapott, amit fizikai képtelenség az ő rendszerével elfogyasztani 24 órás üzemmód mellet is, akkor a digitális mérők bevezetésével mire számíthatunk?

mno.hu/ahirtvhirei/ramegy-az-eletem-mindenem-12-millios-gazszamlat-kapott-1095926

Majd a szolgáltató "intelligens vezérlő jelet" küld az órának, hogy az ELVÁRT FOGYASZTÁST minél inkább közelítő fogyasztás értéket kapjon. n személy szerint a digitális órát maximum a mechanikus óra mellé engedélyezném, és ha a méréshatáron kívüli a két mért érték, akkor külsős(!) cég által történő kivizsgálási kötelezettséget írnék elő. Egy ilyen rendszer meg BIZTOSSSSSSSS :-) költséghatékony lenne...

Luighi 2013.01.27. 09:43:11

méréshatáron kívüli= méréshatáron kívüli az eltérés

Luighi 2013.01.27. 09:59:44

és még egy elrettentő példa a "korrekt" szolgáltatókról, akik folyton lopásról handabandáznak. Talán saját magukból indulnak ki, vagy mi? www.jogiforum.hu/forum/31/11407

galicius 2013.01.27. 10:27:38

Messzebb is van intelligens mérő.Hosszabb időt töltöttem Mauritiuson,ahol szintén ezt a fajta árammérést alkalmazzák.Pedig az egy banánköztársaság.Legalább is annak látszik.

nyelv-ész 2013.01.27. 10:34:08

@pappito: Nálunk sem jön a leolvasó, mert én meg az internetes bejelentőkön havonta bejelentem. Nem kell ehhez smart metering.

Egyébként, tényleg, rúgjunk már ki mindenkit, nem kell a postás sem, meg a leolvasó, meg a többi léhűtő.Tengődjenek segélyből, mi meg örüljünk, hogy a szolgáltató mennyit "spórolt".

pappito · http://pappito.com 2013.01.27. 10:37:51

@nyelv-ész: aranyapám, én spórolok, hogy nem egy minimálbéres, tanulatlan leolvasó észnéllevésén múlik, hogy kapok-e számlát és mi áll rajta.

Ettől még a postás becsülettel kihordja a leveleket, nem kell a maszatolás. A postásnak különben sem az a dolga, hogy órát olvasson le meg tényérokat pörgessen az orrán, van dolga meg felelőssége elég.

pappito · http://pappito.com 2013.01.27. 10:43:09

@nyelv-ész: btw, ha a szolgáltató arra bazíroz, hogy a proletár bejelenti, akkor jönnek a massziv áramlopások meg kummantások, amiket mind a rendesen fizetők állnak, így vagy úgy.

Én azért fizetek amit fogyasztok.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.27. 11:23:15

Fidesz banda, MOl részvény, gáztározó vétel, szarkotmány asztal, békemenet, karácsonyi fidesz jutalmak és a Romániába küldött "segélyek".......stb helyett az egészségügy helyzetét illene rendezni!

Az IMF-hitel előtörlesztése nem annyira bizalomjavító, mint inkább prevenciós lépés lehetett. Néhány dátum mindenesetre érdekesen alakul.

Devizapiaci szakemberek szerint az IMF-hitel törlesztésének két héttel előbbre hozatala elsősorban nem azzal magyarázható, hogy a kormányzat a jó adós képét akarta erősíteni. Az előtörlesztésről a nemzetgazdasági tárca által kiadott közleményben szereplő egyik mondatot tartják árulkodónak.

Eszerint: "Az esedékes IMF-törlesztéshez kapcsolódó piaci kockázatok megszűnnek". A szakemberek felhívták a portál figyelmét néhány dátumra. A törlesztés eredetileg február 12-én vált volna esedékessé, a kormánypárti parlamenti frakciók évadnyitó találkozója pedig február 5-7-ig tart. Ezen, illetve ezt követően derülhet ki valami a leendő jegybankelnök személyéről is.

Az elmúlt időszakban is látszó hisztérikus reakciók alapján pedig gyanítható, hogy a piacok erőteljesen reagálhatnak arra, ha nem tartják megfelelőnek a kijelölt személyt. Az NGM mostani bejelentésére is jókora forintgyengülés mellett került sor.

Ilyen simlis, sunyi, és aljas a mi nemzeti szar kormányunk!

Elég volt belőlük, készülj a kormány és rendszerváltásra!

Tapogatott Kukorica 2013.01.27. 12:18:21

@galicius: Akkor Magyarorszagnak is jok az eselyei a bevezetesre.

balazsj. 2013.01.27. 12:51:15

@eszemfa....meg áll:
Cé verzió: a legfelsőbb vezetés tanulja/tapasztalja meg az "életet". (Nem a Való Világból!)
Amikor helyi szolgáltató egyben, s egyszerre felad pl. egyezer számlalevelet, vajon mi az akadálya annak, hogy ne küldjék tovább, hanem már másnap elkezdjék a kézbesítését?
Lehet hivatkozni ilyen-olyan belső szabályra (ami régen is volt, mondjuk az A 2 szabályzat, leánykori nevén postakezelési utasítás). Továbbra is fenntartással fogadom el, ami ma a Postán van (pl.:kötelezően előírt egyetemleges felelősség az ügyféltérben elhelyezett áruféleségek hiányaiért, figyeljen arra, hogy ne vágja át saját magát, meg a kundschaftokra is? Mikor sok tízen várakoznak...) Szörnyű!!!
Kíváncsi lennék, hogy a Thurn und Taxis család most "postáskodna"-e?

HgGina 2013.01.27. 13:00:49

@eßemfaßom meg áll: igen lényegre törő és okos meglátásod van. Teljesen logikus, ésszerű. Tényleg, nem élcelődöm.
De!
Ha minden kis falusi hivatalban lenne levélválogató ember, akkor az egyrészt többletkiadás. Másrészt a küldeményeknek nem kellene Budaörsre utazniuk, tehát ez megtakarítás. És egy nagyon fontos dolog: a foglalkoztatás nőne, kevesebb lenne vidéken (és Budapesten is) a munkanélküli. Ami értelemszerűen ezt is jelenti, hogy kevesebb nem termelő és ezzel együtt nem adózó puttonyt hordanának a hátukon az aktív dolgozók. Olcsó, de legalább dolgozó emberekkel lehet fejlődni. Gépek és kezelőszemélyzet által eltartott ballaszttal nem. Tehát vállalkozóként ugyan logikus lenne a modernizálás és automatizálás lehetősége. De pont nem az a hosszú távra kifizetődő. Sem a vállalkozónak, sem az államnak.
Sajnos a hozzászólásodban ez az aprócska csúsztatás, hiány alapvetően hibás irányba viszi a reakciókat.

M. Péter 2013.01.27. 13:26:14

Amiről elfelejtett írni, hogy az intelligens mérőket lehet manipulálni, akár távolból is. Ha mondjuk az Anomynousnak olyan kedve van, akkor átprogramozza majd a mérőket, hogy a tényleges fogyasztás felét jelentsék, vagy hogy napi 10000 kWh fogyasztást jelentsenek.

kvadrillio 2013.01.27. 13:46:31

„Két út áll előttünk. Az egyik, amit a japánok csinálnak, hogy bezárkóznak, és robotokat gyártanak, hogy legyen, aki behozza nekik a teát öregkorukra. A másik az amerikai példa, hogy azokban a szakmákban, ahol hiány van, gyorsan lehet zöldkártyát szerezni. Amerika a látszat ellenére az elmúlt évtizedekben több 10 millió bevándorlót engedett be. Azokat, akik nem tudnak termelni, pedig elküldik Irakba. Bár ez a fejlődési modell is elérte a határait.”

„A kettő közt van Európa, ami elszenvedi az immigrációt. Nincs tudatos bevándorlási politika, és erős az idegengyűlölet. Itt több megoldás van: az egyik, hogy nem adjuk oda a nyugdíjat. De mivel a legnagyobb szavazótábor a nyugdíjasoké, ezért a pénzt rejtett úton szokták a politikusok elvenni. Az egyik ilyen út az infláció, amit valószínűleg a következő évben tapasztalunk is Magyarországon. A másik a nyugdíjkorhatár növelés. És van egy robosztusabb megoldás, hogy annyira rossz egészségügyet működtetünk, hogy az elpusztítja a potenciális nyugdíjasokat. Akkor nincs nyugdíjválság csak egészségügyi válság. Ezt is ismerjük.”

Az üzletember mégis úgy látja, hogy szűk keretek közt is lehetne 6-8 százalékkal növekedni, ahogy ez a környező kelet-európai országok példái bizonyítják. Jaksity szerint nem is nehéz kitalálni, milyen módszerrel másszunk ki a gödörből: „Mi a jó gazdaságpolitika Magyarországon? Nagyon egyszerű. Meg kell nézni, mit csináltak nálunk az elmúlt 10-12 évben, és mindig az ellenkezőjét kell tenni.”

...jahhh....olyan jó olvasni, mikor egy ilyen PÉNZCSINÁLÓ MILLIÁRDOS A NYUGDÍJASOK KIÍRTÁSÁRÓL ÉRTEKEZIK......

HÁNY MILLIÁRDJA IS VAN NEKIJEHHH ????!
JAKSITY NEM SZÉGYELLLLED MAGAD ?????!

VT Man 2013.01.27. 14:12:03

Én örülök a postásnak.. Amekkora tajparaszt leolvasói voltak a Tigáznak, a postás teljesen kultúrált volt, tiszta nyugat!

Netuddki. 2013.01.27. 14:15:17

Meg lesz ez itt is oldva hamarosan, nem kell sokáig várni. Minden óra előre fizetős lesz és annyit fogyaszthatsz amennyit előre kifizetsz...

Aureliano Buendía 2013.01.27. 14:45:18

Azért sz sem elhanyagolandó szempont, hogy Molnár Robi korábban ami ept-nél dolgozott, ami elég sokáig az ELMŰ alvállalkozója volt:)

vladimir964 2013.01.27. 15:05:00

Az okos méréstől olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől. Pécsett lakom, és mivel hallottam, hogy a hónapokon át nemfizetőknek lecserélték az óráikat távleolvasós-előrebefizetősre, kapva-kaptam az alkalmon (én, aki mindig befizetem a számláimat, ergo "jó" ügyfél vagyok) hogy önszorgalmúlag lecseréltessem ilyenre mérőimet. Mivel nem bízom az évenkénti leolvasások pontosságában (hisz a leolvasó érdekes módon pincérszerűen mindig maga felé, azaz felfelé téved) havi bejelentős vagyok. (ekkor derült ki, mennyire jó év közben váltani, hisz több tízezres volt a különbség a javamra...) Nos, betipegtem az ügyfélszolgálatra, ahol kerek-perec elutasítottak, mondván, hogy az okos órás elszámolást csak a notórius hátralékosoknak tudják felszerelni. Mire én: "hogyé adják, értelmesebben: de hát én kifizetném, akármennyibe is kerül?" "Azt nem lehet" szólt újfent a válasz. Vagyis nálunk nemfizető gazembernek kell lenni ahhoz, hogy modernizálni tudja az ember a háztartását...

Aureliano Buendía 2013.01.27. 15:13:12

@vladimir964: szerintem te kevered a kettőt.
Van egyrészt a smart mérő, amit nem kell olvasni, mert maga küldi az adatokat meghatározott időpontokban. Ilyet amúgy mindegyik szolgáltató telepít szép lassan, pilot jelleggel.
Apósomék pl. kaptak. És igen, ezt "sorsolják", nemtom, milyen szempontok szerint.

Amiről te beszélsz, az az előrefizetős mérő. Mint egy feltöltős telefon, veszel egy kódot hozzá x időnként, ha már fogy a rajta levő "egység".

És nem azért rakják fel a nemfizetőknek, hogy modernizálják a lakást, hanem hogy a szolgáltató veszteségeit csökkentsék (persze Gazsi ettől még lazán rámegy a méretlen vezetékre ügyesen).
Így ugyebár nem tudnak akkora hátralékot felhalmozni, amit aztán a szolgáltató nem tud behajtani esetleg. Merthogy elfogy a kredit, és annyi, nincs több barátok közt, míg nem tölti fel. Ezzel persze nevelni is próbál.

Szerintem örülj, hogy nem kell a feltöltőkóddal baszakodnod. Diktáld havonta, jobban jársz.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.27. 15:40:34

a röhögséges, hogy az új mérőórák már tudják az automatikus leolvasást, csak nem működtetik a rendszert

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.27. 15:44:34

a kormánynak ezt kellene elrendelni, nem különadót, és nem is rezsicsökkentést. ettől jobban csökkenne az áram ára hosszű távon, mert nem csalnák el a fél áramot az emberek

northwind 2013.01.27. 15:59:11

igy persze megint lehet novelni a munkanelkuliseget is, dolgozzon csak a technika... a kerdes, hogy az a bazi nagy megtakaritas hova kerul, mert ha egy 5-6 emberbol allo erdekcsoport kezebe, akiket raadadul innovativ tamogatassal az allam (vagyis a mi adoforintjaink) is megsegit, akkor nem kell nagyon hurrazni.
Velemenyem szerint az aram ara es semmi ara nem fog csokkenni, ez illuzio, mert a profitehseg nem csillapodik

northwind 2013.01.27. 16:08:24

arrol nem is beszelve, hogy minden honapban az aramszamla altalany, es mar evek ota csak es kizarolag decemberben olvas le a demasz o maga... Ha valaki nem akar altalanyt fizetni (mert jo esely van arra, hogy a decemberi leolvasas utan egy szep nagy sarga csekket tehetsz a fa ala) akkor havonta te magad leolvasod es interneten, keszamon vagy sms-ben elkuldod az ora allast.. en a internetet szoktam valasztani (sajnos gyakra elofordult, hogy nem muxik) ilyenkor kuldok egy meleg hangu emailt az ugyfelszolgalatra, elkuldom az oraaalast es intezzek el ok maguk, csak elszamoloszamlat fogadok el.

Aureliano Buendía 2013.01.27. 16:22:26

@rabelais: tévedés, aki eddig sem akart az áramért fizetni, az most is ugyanúgy lopni fogja, mert másra kell segíly...:)
süti beállítások módosítása