Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

A németek ingyen szeretnének okos mérőt
2013.02.14. 18:30

német_strohm.jpgMeglepő módon a német fogyasztók többsége tisztában van az okos energiahálózatok (smart grid) és az okos mérők (smart meter) koncepciójával  –  derül ki egy felmérésből, amelyet a Spiegel, tekintélyes német hetilap online kiadása idéz. Ez azért érdekes, mert az okos mérők telepítésében Németországnál jóval előbbre járó Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a fogyasztók többsége számára még mindig ismeretlenek ezek a kulcsfogalmak. Ugyanakkor tanulságos, hogy az új technológiáért csak nagyon kevesen lennének hajlandók a pénztárcájukba nyúlni. 

A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

3 komment



Címkék: smart grid okos hálózat okos mérés okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr245080713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfabela2 2013.02.25. 19:59:39

Kedves Blogíró!

Erről a cikkről mi a véleményed?
fm4.orf.at/stories/1713031/

Ezek szerint az osztrákok kevésbé lelkesednek és a cikkíró számos műszaki problémát példát említ. Ízelítőül:

- Das Desinteresse einer großen Mehrheit in Österreich an den neuen Stromzählern ist weniger auf Ignoranz als auf den Realitätssinn der betreffenden Kunden zurückzuführen

Genau hier können auch bei Einführung von "Smart Meters" in den Haushalten Störungen an Geräten auftreten, sagen von ORF.at befragte Experten übereinstimmend.Das passiert nicht etwa, weil die neuen Stromzähler Störungsquellen sind, sondern weil billige Netzteile sehr oft nicht normgerecht gegen unerwünschte Impulse aus dem Stromnetz abgeschirmt sind.

Wenn die "Smart Meters" ab Mitternacht die Verbrauchswerte des Tages an den "Konzentrator" in der Trafostation übermitteln, kann es so zu einer Reihe von unerwünschten Effekten kommen.

Die nicht nur in Österreich sondern auch in anderen Teilen Europas verwendete Übertragungsmethode im Langwellenbereich birgt aber eine Crux, zumal sie technisch auf Kollisionskurs mit einer lange eingeführten und sehr verbreiteten Datenübertragung unterwegs sind.

Intellimeter 2013.02.27. 15:07:57

A cikk több felvetése is nagyon érdekes, ráadásul az ORF a megbízható hírforrások közé tartozik. Köszönjük szépen, hogy felhívta rá a figyelmünket. Biztosan feldolgozzuk a blogon.

Különösen ez a rész izgalmas:
Die nicht nur in Österreich sondern auch in anderen Teilen Europas verwendete Übertragungsmethode im Langwellenbereich birgt aber eine Crux, zumal sie technisch auf Kollisionskurs mit einer lange eingeführten und sehr verbreiteten Datenübertragung unterwegs sind.

In demselben Langwellenband um die 80 KHz, in dem die "Smart Meters" in die Stromleitungen funken, arbeitet auch jener Langwellensender nahe Frankfurt, dessen Signale auf 77,5 KHz hunderttausende Funkwecker, Klimastationen, Armbanduhren aber auch Haussteuerungen, Bewässerungsanlagen, professionelle Messlabors usw. allein in Österreich synchronisiert.

alfabela2 2013.06.25. 17:28:42

@Intellimeter:

Eszembe jutott a hivatkozott ORF-es cikk és szeretném megkérdezni, hogy tényleg van-e valóságalapja. Ha közben a blogban feldolgozták volna, bocsánat a figyelmetlenségemért :-)
süti beállítások módosítása