Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Buta bombával az okos mérők ellen
2013.03.29. 16:35

timebomb.jpgEgy kanadai férfi nemrég házi készítésű bombával próbálta megakadályozni, hogy okos mérőt szereljenek fel nála, egy texasi nő pedig tavaly nyáron fegyverrel kergette el a szolgáltató szerelőit. Miért reagál ilyen hevesen néhány fogyasztó Észak-Amerikában? Miért vonul időnként egy-egy kisebb embercsoport „Stop Smart Meter!”-feliratú transzparensekkel az utcára?

A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

14 komment



Címkék: portfolioblogger smart metering okos mérés smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr775181440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunyadiszno 2013.03.29. 23:54:58

"hatékony adatvédelem, megfelelő állami szabályozással a háttérben" Azért ennyire ugye nem vagy együgyű? Megvan rólad minden adat, mert érdekli az államot de mégsem nézik meg, mert adatvédelmileg aggályos:) Nem lehetsz ennyire fogyatékos.

Nagyon_Komoly 2013.03.30. 02:27:06

Nem értem a problémát. A 20kW-nál nagyobb fogyasztók sok évtizede ebben az elszámolási rendszerben vannak. Mire megy egy kívülálló azzal, ha megtudja, hogy mennyi volt a napi terhelésgörbe a 15 perces teljesítményekkel? SEMMIRE. Az egyes eszközök nem jelennek meg. Ahhoz a készülékeknek kellene tudnia kommunikálni a mérővel. De ilyen nincs... és értelme sincs.

tattila 2013.03.30. 05:10:17

Egy átmeneti intelligens tárolóval el kell választani a fogyasztót a mérőtől. A tár ha ürül, akkor a fogyasztás dinamikáját elfedve szép komótosan elkezdi tölteni magát. A tároló mérete attól függ, hogy milyen időszak fogyasztási eloszlását akarjuk elrejteni.
Lehet ez napi vagy heti is.

alien24 2013.03.30. 07:26:47

Csunyadiszno, nyelvtan_komcsi, neoteny: gratulalok. Osszeskudni tudtok, gondolkozni nem?
Nem mindegy, hogy egy -valamire felhasznalt- statisztikai adat vagy, esetleg Kiss Pistarol megmondjak, hogy ha otthon aramot pazarol, akkor a munkahelyen is fog, nem alkalmazzak.
Erthetobb igy?

domel 2013.03.30. 08:01:13

GSM Jammer (gsm blokkoló) a parásoknak, és máris nem fog működni az okos mérőóra (na meg egy mobiltelefon sem a házban) :D

2013.03.30. 08:30:54

@csunyadiszno: +1

@alien24: gondolkodni? fogadd meg a tanácsod. adatbányászathoz jó kis db lenne ez. Én már annak sem örülnék ha csomó ember tudná pontosan mikor vagyok otthon és 'aktív', és akkor még nem volt szó arról, hogy most - vagy később - netán valahogyan még az eszközöket is ki lehet szűrni (ehhez nem muszáj az eszköz kommunikáljon, talán pont statisztikai adatok alapján ki tudják találni, mikor megy a tv, mikor a pc stb). Potenciális aranybánya.

A részletes fogyasztáseloszlás a fogyasztónak lehetne hasznos úgy, hogy más ne lásson semmit. Egyébként még kamu spike-okkal kellene manipuláljam az adatokat, ami extra fogyasztást jelent...

bigyibogyo 2013.03.30. 08:34:56

@A csótány is ember: csak ideznem az utolso mondatot:
"A megoldás azonban nem az extrém tiltakozás, hanem a hatékony adatvédelem, megfelelő állami szabályozással a háttérben, civil szervezetek szakmai felügyelete mellett."
Lehet jol es rosszul felhasznalni. lehet altalanossagban es sajat celra hasznalni:
"Az elektromos áram esetében például a háztartási készülékekhez csatlakozható adapterek segítségével azt is nyomon lehet követni, hogy melyik berendezés mikor, mennyi áramot fogyaszt. Így az ügyfelek részletes adatokat kaphatnak – akár forintban kifejezett – fogyasztásukról, károsanyag-kibocsátásukról, és az információkat felhasználva az energiatakarékosság jegyében átalakíthatják fogyasztási szokásaikat. A makroszintű előnyökről már nem is beszélve, mint például a megújuló energiák jobb kiaknázása, a hálózati veszteségek csökkentése, az energiaellátás biztonságának növekedése"

De miert kell nekem az egezsz cikket bemasolni? Nem jobb eredetiben olvasni?

Ha meg valaki emg akarja tudni otthon vagy -e raszan par napot es pontosan tudni fogja mikor hol vagy, okos mero nelkul. Erre milyen osszeeskuves-elmeletet fogsz/fogtok gyartani?

2013.03.30. 08:50:43

@bigyibogyo: csunyadiszno1 válaszolt az első mondatodra. Amit az állam megtehet előbb-utóbb meg is fogja tenni.
Az utolsó mondatod meg hasonló az erős authentikáció kérdéséhez - egy smartcard sem nem véd meg az adataim ellopása ellen de nem mindegy, hogy távolról kihasználható-e, vagy meg kell látogasson személyesen az illető.

Summa summarum, én sem szeretném, ha a szolgáltatók ilyen adatokat gyűjtenének rólam. Esetleg ha technikailag biztosítható lenne, hogy egy tömbház, vagy utca összesített statisztikái menjenek csak ki - de ezt meg nehéz biztosítani.

Az állam már adta el személyes adataim spammer cégnek, szerencsére - egyelőre - úgy néz ki nem áll érdekükben valódi adatbányászatot végezni, habár az is előfordulhat, hogy van ilyen, csak még nem tudok róla...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2013.03.30. 09:05:24

Mindig röhöghetnékem van az ilyesmitől. Azok szövegelnek az intelligens órák adatvédelmi kérdéseiről a leghangosabban, akik a fél életüket önként megosztják a világgal a Facebookon. A mobilszolgáltatók sokkal-sokkal lényegesebb adatairól meg ne is beszéljünk.
Tegyük már a helyére a kérdést!
Az intelligens óra negyedóránkét-óránként küld adatokat. Egy átlag ház egyen 300kWh-t havonta, azaz 740 óránként. Ha egész kWh-okat küldenek 15 percenként, akkor általában 10 egymás utáni küldésnél pont ugyanazt küldi el. Na ebből bogozz ki valami értelmeset! Főleg azt, hogy mi működik a házban és mikor!
Ez az egész egy álprobléma, aminél a nagytesónak sokkal-sokkal egyszerűbb módszere is van.
Még valami: az intelligens mérő lehetővé teszi, hogy az áram ára napon belül is változhasson: éjjel (zsinóráramot) szinte ingyen, csúcsidőben (csúcsáramot) aranyáron adjanak. Amennyibe az a valóságban is kerül....
(A nagyfogyasztóknál is van ilyetén megkülönböztetés.).
Ez már új dimenzió lenne, és igen sokat lehetne vele spórolni. Ezért megéri, nem?

Martian (törölt) 2013.03.30. 09:15:45

@Papírzsepi: "akik a fél életüket önként megosztják a világgal a Facebookon"

Mondjuk azt a FB juzer határozza meg, hogy mikor és mit oszt meg...

bigyibogyo 2013.03.31. 21:14:24

@A csótány is ember: az allam jelenleg is azt tud meg barkirol amit akar. nade ettol rettegve nem eri meg elni. Viszontza adatokat nem szemelyre szoloan fogjak felhasznalni. En legalabbis nem tartom magam olyan fontosnak, hogy barki figyelmet felkeltsenm foleg nem egy gepet, egy tavoli burokratat.
Azt probaltam modnani, hogy te mint adat szerepelsz egy adatbazisban es nem mint xy. A blog.hu is adatot gyujt rolad, a bongeszod is adatot gyujt rolad, az operacios rendszer is, a telefon szolgaltatod is. Namost, hogy valaki meg gyujt, hat nem mindegy?:) Viszont felhasznaljak pozitivan az adatokat.

2013.03.31. 23:07:28

@bigyibogyo: Én kötelességemnek érzem, hogy megnehezítsem a személyes adataimhoz való hozzáférést.
"za adatokat nem szemelyre szoloan fogjak felhasznalni" - ezt honnan tudod? Sose tudni mikor kerül az ember olyan helyzetbe, hogy megéri előbányászni az adatait. Ez olyan, hogy tartsd nálam a pénzed mert vigyázok rá. Becsületes vagyok, nem lopom el, becsszó.
"blog.hu" - több nick nem valós emailhez kötve
"a bongeszod" - firefox adblockal, noscripttel. Weboldalakra több, erre a célra létrehozott email címet használok, hogy minél nehezebb legyen összekötni őket. Facebook profilom ezért nézem át és gyomlálom ki mindegyre. Chromet elvből nem használok ha arra gondoltál, privacy szempontból valszeg a legrosszabb.
"az operacios rendszer" - ez kemény dió, de pl ezért kerülöm az egy gyártóra való támaszkodást - pl ezért nem használok IE-t windows alatt. Androidon ezért nem használok gmailt (meg úgy egybként sem).
"a telefon szolgaltatod" - ezzel nincs mit csinálni de jelenleg a szolgáltatómban még viszonylag megbízom, objektív okokból

Szóval nem könnyű, de megteszem amit még ésszerűnek és elég kényelmesnek érzek.
Lehetne még 2-3 vpn / tor vagy hasonló, valami elvileg megbízhatónak tartott open source unix disztribúcióval amit én magam fordítok le a gépemre, de ehhez lusta vagyok.

Az okos mérő akár jó is lehet valamire de először is tudnom kell pontosan mit küld be és számoljanak be részletesen, hogy mire használják. Netán garantálják (jogilag), hogy feldolgozás után törlik minden személyes adatom és csak statisztika formájában tárolják (habár technikailag pont ez az amit el szoktak szúrni). Esetleg legyen opcionális a használata. Vagy csökkentse 20%-al a számlám a bevezetése.
Tudjam mekkora kb a kockázat, és győzzenek meg róla, hogy megéri bevállalnom...
süti beállítások módosítása