Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Az okos mérők okosabb tolvajokat vonzanak?
2013.06.27. 11:47

smart-meter-2-370x229.JPGAz okos mérők vitatatlanul pontosabban mérnek és sokkal többet tudnak, mint a régi fogyasztásmérők. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az új intelligens berendezések nem sérülékenyebbek-e, mint „buta” elődeik, hiszen felkelthetik a hackerek érdeklődését az okos energetikai hálózatok megbabrálásában kecsegtető lehetőségek iránt. Jó hír, hogy a lehetséges támadások kivédésén már gőzerővel dolgoznak világszerte, hiszen az okos mérés túl nagy előnyökkel jár ahhoz, hogy ne kövessenek el mindent a biztonságos működés érdekében.

A teljes cikket elolvashatod az Intelliméter oldalán.

8 komment



Címkék: adatvédelem hacker villanyóra portfolioblogger okos hálózat smart metering okos mérés okos mérő smart meter


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr915380347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2013.06.28. 10:55:45

Na ja, ha valami számítástechnika, azt egy hacker "megpróbálja!" :) Abszolúte kivédhetetlen.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2013.06.28. 11:13:27

Az okos mérőknél nem csak a belepiszkálás veszélyes, hanem a kommunikáció monitorozása.

Ha lehallgató vagyok, és látom, hogy a víz-/áram-/gázfogyasztás a hét elején visszaesik nullára, vagy nulla közelébe, akkor tudom, hogy hova lehet kis kockázattal betörni a következő napokban.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.06.28. 11:27:31

NSA-nak remélem lesz ehhez is kulcsa, a terroristákat - mindenki potenciálisan az - meg kell figyelni, ez a jueszéj érdeke!!!!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.06.28. 11:32:47

@_Epikurosz_: A próbálkozás valóban kivédhetetlen, de a lebukásveszélyt fel lehet(ne) hozni közel 100 százalékosra.
A baj ott van, hogy akik ezeknek az óráknak a biztonságát fejlesztik, azok is Microsoft által szponzorált iskolákban végeztek ;) ezért az agyuk olyan sínre van ráillesztve, amely kötött pálya nem nagyon teszi lehetővé a gondolatok jobbra-balra kalandozását.

John Doe3 2013.06.28. 11:52:37

Nem értem a problémát. El Gamal eljárással lehet titkosítani a kommunikációt, és máris meg van oldva a védelem.
@Hammer: ahhoz a kommunikáció *tartalmát* kellene ismerni, ami a titkosítás hiányát/gyengeségét tételezi fel. Erről pedig fentebb írtam. Bár szvsz elég az is, ha a kommunikált óraállást pl. a mérő gyári számával xoroljuk...

Netuddki. 2013.06.28. 12:09:23

Ahhoz, hogy bele tudj piszkálni fel kell nyitni. Ahhoz meg, hogy a forgalmat lehallgasd, belepiszkálj, ismerni kellene a titkosító kulcsot.

Az meg egyenesen baromság, hogy rendre kevesebb fogyasztást jelentsen le az óra a forgalomba piszkálással, ugyanis a turpisság éves leolvasáskor, óracserekor úgyis kiderül...

Gera 2013.06.28. 13:17:59

A rosszakaróm szerintem is a villanyórámat fogja feltörni, ha már ekkora májer és nem mondjuk a netbank hozzáférésemet :)

_Epikurosz_ 2013.06.28. 16:10:20

@bunkó: Ah, amikor a tanár hülyeségét kellett felismerni, felülbírálni és kijavítani a kódban, és _direkt_ volt ilyen a feladvány... Vicces, hogy Bill és Samantha szponzorálta. :D Az MIT meg szervezte és tanította.

Mondjuk azok a tanfolyamok, ahol megtanítják, hogy mit lehet csinálni admin jogokkal a Windowsban, aztán úgy tesznek, mintha ezzel a delikvens értene valamihez, hát, az nagyon gáz.

@kovi1970: Van pár módszer, amivel az egyszerűbb titkosító eljárások kulcsait meg lehet szerezni. Már a közgázon is tanítják ezeket. >:>

@Gera: A villanyórát te fogod feltörni, hogy hamisítsd az adatokat. Valószínűleg olyan nulla védelem van bennük, mint a pacemakerekben - a legújabb típusokat kívülről, rádióhullámos kommunikációval állítják be, és ugyanígy fel is törhetők. Na, ez az, amit a rosszakaród fog feltörni...
süti beállítások módosítása