Ajánlataink

Portfolio blogger

Intelliméter

Blog az okos mérésről, amely a közeljövőben lehetővé teszi, hogy tudatosabban és takarékosabban használjuk az áramot, a gázt, a vizet és a fűtés bármilyen formáját. Hisszük, hogy az új intelligens mérőeszközök bevezetésével mindenki jól jár: a fogyasztók, a szolgáltatók, az állam, az erőművek, sőt – a megújuló energiaforrások jobb kiaknázásával – egész bolygónk.

Facebook

Friss topikok

Legfrissebb hírek

Leleplezték a „villanyóra-lassító” készülékeket
2013.01.21. 09:00

Szilárd Antal villamosmérnök kíváncsi volt, hogyan működnek az interneten terjedő 3000 forintos villanyóra-lassító készülékek, amelyek forgalmazója azt ígéri, hogy akár 30 százalékkal csökkenthetjük legálisan áramszámlánkat. Hogy mire jutott? Elmondja előadásában a Szkeptikusok XVIII. Országos Konferenciáján, amelyet „A józan ész fuvallata az elborult trendek forgatagában” alcímmel tartottak! Mindebből jól látszik, hogy jóval érdemesebb az okos mérőkben bízni, amelyek segítségével tudatosan alakíthatjuk energiafogyasztásunkat, s ezáltal tényleg legálisan spórolhatunk villanyszámlánkon.

18 komment



Címkék: villanyóra portfolioblogger okos mérő smart meter villanyóra-lassító


A bejegyzés trackback címe:

https://intellimeter.blog.hu/api/trackback/id/tr755025750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

É2I 2013.01.21. 14:12:27

"Mindebből jól látszik, hogy jóval érdemesebb az okos mérőkben bízni, amelyek segítségével tudatosan alakíthatjuk energiafogyasztásunkat, s ezáltal tényleg legálisan spórolhatunk villanyszámlánkon."

Azt magyarázza már nekem meg valaki, hogy az okos mérőktől honnan, mitől lenne kevesebb a fogyasztás. Spórolni, nem spórol. Kevesebbet csak tudatos felhasználással tudsz. Ahhoz meg elég a legelemibb mérőóra. Ez itt kérem semmi más, mint eladni a technikát, azaz marketing.
Ja és dőreség azt gondolni, hogy egy digitális készüléket nem lehet manipulálni. És csinálják is, kvázi egy laptop kell hozzá ;) (Az ún. távleolvasható mérőkről beszélek, konkrétumokat)

BA2017 2013.01.21. 14:46:15

Szörnyű előadók!

sanyix 2013.01.21. 15:13:36

@É2I: azért jó (a szolgáltatónak) mert az átlagusert beetetik kéri az okosmérőt, és akkor már repülhet is a számlába az "okos mérőóra díj" meg az "okos mérőóra adathálózat fenntartási díj"

átlátó 2013.01.21. 15:23:00

Emlékszem, voltak az 5 kilós, 450-en dolgozó mobiltelefonok...(a volt WWM lízing kellő szeretettel emlékezik ezekre szerintem)azokat lehetett "klónozni" és rá lehetett akaszkodni mások vonalára... említést tettem erről a fő-fő ügyfélszolgálaton anno, igen, ott volt valahol a Móricz környékén...aszonták a tudósszakemberek, hogy ez nem lehetséges... na, a válasz után a cég is, meg a WWM lízing is ment cupáknak a leveskébe...minden manipulálható, erről Goebbels is sokat tudott és a forint árfolyama is sokat tud.

átlátó 2013.01.21. 15:35:12

Jut eszembe... az 1000-és 3000 forint közötti cucc olyan, mint az óccsó kotony...varrás mentén szakad. Vagy, mint a távgyógyászat, - jól hangzik. :) Továbbá, ez az ember MLM rendszert népszerűsíthet, de előre szólok, hogy soha nem lesz platina fokozatú előadó.

É2I 2013.01.21. 17:30:47

@sanyix: Annyi a csúszás benne, hogy EU direktíva. Persze ez lehet a tulajok nyomására, ezt nem lehet kizárni.

cool 2013.01.21. 17:34:01

Az áramot simán csak lopni kell, nem a mindenféle drága kütyüket megvenni.
Lehet tanulni Borsodban a cigóktól, ahol egész utcasorok mennek, télen a nyitott ablaknál az ingyenfűtés meg a ruhásszekrény-nagyságú plazmatévé .. műholdvevővel, hogy ne unatkozzanak.

Bambano 2013.01.21. 18:50:58

azért ebben az előadásban is van legalább egy tévedés, mégpedig hogy a fogyasztó nem hat vissza más fogyasztókra.

A kontinentális Európa majdnem egészén ugyanaz a frekvencia és fázis van, mert össze vagyunk kötve. Tehát ha valaki nálunk rendesen megterheli a hálózatot, azt bizony érzékelik akár a spanyoloknál is.

A tutti válasz pedig ezekre a kütyükre az, hogy mivel egy rendszerben van az egész kontinens, mi nagyon köszönjük, hogy ti, 200-an, megvettétek, mert az az én fogyasztásomat is csökkenti, ha tényleg csökkenti. Egy freki, egy fázis, ha valahol képes a fázist javítani, akkor mindenhol javította, tehát nálam is.

Igazán közösségi érzés ez, na :)

Bambano 2013.01.21. 18:54:45

@É2I: az okos mérőtől első körben nem a fogyasztásod lehetne kisebb, hanem a számlád (persze nem lesz az, de elvileg). most jelenleg van áram, meg a népies nevén éjszakai áramnak nevezett terhelésfüggően kapcsolt áram. meg háromhavonta leolvasás.

ha tudnád mondjuk 5-15 percenként leolvasni a fogyasztást, akkor lehetne akár 6-8 díjsávot kialakítani, így az első egy-két hónap rémisztően nagy áramszámlája után be tudnád osztani, hogy ami nem prompt szükséges, azt mikor csinálod. Például sokat spórolhatnál azzal, ha az ágynemű mosást éjjelre vagy délelőttre időzítenéd, nem az esti csúcsra.

Bambano 2013.01.21. 18:58:37

@Bambano: és ugyanez az érv szól ellene is: tényleg elhisszük, hogy egy akkora kis doboz kb.200 millió lakásban képes fázist javítani?

CyberPunK 2013.01.21. 19:31:19

@Bambano: Ez marhaság... Oké, első számla kijön, rácsodálkozol, hogy éjszaka olcsóbban mosol, amúgy meg kurva drága, egy hónapig éjszaka mosol, aztán rácsodálkozol, hogy ugyanolyan kurva drága, mert nem csak te tudsz számlát elolvasni, hanem másik pár millió ember is. :)

dr. Bértollnok 2013.01.21. 20:45:40

Az okos mérőkkel tényleg baj lehet. A hozzászólónak a videón teljesen igaza van. Az kapcsoló üzemű tápegységek felharmonikusokat termelnek és ezek nálunk a cégnél tényleg hazavágták az elektromos hálózatot.
Igaz az is, hogy ehhez brutális mennyiségű számítógép kellett, 700-800 db nagyfokú egyidejűséggel!
Én nem értek hozzá, évekkel ezelőtt történt, csak a jelenséggel találkoztam és a szakvéleményt olvastam, laikusként nem sok maradt meg bennem.
De erre specializálódott szakértőket kellett hívni, mert a nulla vezető megmagyarázhatatlanul nagyon melegedett (!). Még az egyetemi tanárok is csak vakarták a fejüket, hogy hallottak már ilyenről, de nem tudják...

Ja és a hálózat méretezése teljesen jó volt, tehát nem volt alul méretezve semmi, legalábbis konzervatív tervezéssel. A hálózat, a kötések újszerűek voltak, karbantartva. Hőkamerán egyértelműen lehetett látni, hogy mindenütt a nulla vezető melegedett.

Végül is több, mint 8 milliót költöttünk speciális szűrőkre, amivel megszűnt a jelenség.
Teljesen el tudom képzelni, hogy ez az "okos mérőket" is meg tudja hülyíteni. De ha mégsem, akkor is kérdés, hogy a hálózat melegedése is energiaveszteség, amit nem indokol a rajta lévő fogyasztók névleges teljesítményének összege és egyidejűsége.

lost hope 2013.01.21. 22:08:34

Valaki mondjon már egy KONKRÉT érvet, hogy az "okos mérő" miért jó a fogyasztónak? Az többé-kevésbé világos, hogy a szolgáltatónak miért jó...

Valami? Amerika? Naná! 2013.01.21. 22:55:57

@Bambano: te meg hallgasd az éjszaka közepén meginduló, a kiegyensúlyozatlanságtól ugráló Hajdú Minimat/energomat ámokfutását a harmadik lépcsőházból a panelban. Normális vagy? Éjszaka mosni?

Másrészt ez meg olyan, mint az elektromos autók. Most hű, de fasza a vezérelt/éjszakai áramról tölteni fillérekért a verdát (elenyésző db szám van most), de majd ha mindenki, vagy csak akár a most autózók 10%-a tenné ezt, két következménye lenne: jól megdrágítanák, és kb összeomlana a hálózat a nagy terheléstől.
A drágulás akkor is bekövetkezne, ha mindenki éjszaka kezdene el nagyobb fogyasztást produkálni, pl sütni, vasalni stb.

v2peti 2013.01.22. 00:10:16

Állítólag akkor sem terhelődne túl a hálózat, ha mindenki elektromos autókat használna. Bár ezt nehezen hiszem el, hogy tényleg igaz!

dr. Bértollnok 2013.01.22. 22:29:23

@v2peti:
Egy auto toltesehez (es a haztartashoz) nem eleg egyfazison 32 A. Vagyis elotte komoly penzzel hozzajarulnal a halozatfejleszteshez.
Masreszt ejjel az ipari fogyasztok, akik a nappali csucsfogyasztas javat generaljak, kevesebbet fogyasztanak, tehat a rendszerben rendelkezesre all a szabad kapacitas.
Harmadreszt az alaperomuvek termelik a legolcsobban az energiat. A fogyasztasi csucsok ilnen kisimitasa, ami az ejszakai noveleset jelenti, a halozatban levo kapacitas noveleset nem igenyli (lasd elobb), de atlagaron lenyegesen olcsobb energiaarat eredmenyez. Nem veletlenul tamogatjak ezt a felfogast az ejjeli tarifaval.
süti beállítások módosítása